Neljän kunnan Keski-Suomi?

Virkamiestyöryhmä on julkistnaut karttansa Suomen kuntien uusjaosta. Pahalta tuntuu, kun valtiovalta kuntaministerin toimesta meitä suomalaisia noin kyykyttää ja ala-arvioi. Demokraattisessa valtiossa luulisi olevan tahtoa ja kykyä ensin keskustella asianosaisten kanssa ja kuunnella aidosti mitä heillä on sanottavaa.

Kuntarakenneuudistus on tärkeä maallemme. Palveluiden tasa-arvoisen saamisen takaamiseksi koko maassa, se on välttämätön ja sille on jo vuosia ollut kaikkien puolueiden kesken vankka tahtotila.

Nyt annettu esitys ei uusine kuntarajoineen näitä palveluita kansalaisille varmista. Asiassa mentiin takapuoli edellä puuhun.

Kuntarakennetta pohdittaessa olisi tärkeintä miettiä kunnan tehtäviä työnjakoa valtion kanssa. Kysymys erikoissairaanhoidon tuottamisesta on tärkein ja suurin päätettävä asia.

Samalla on selvitettävä myös palvelujen rahoitus ja tasoisten palvelujen tuottamiseen rahat riittävät. Kuntarajoja piirtämällä näitä kysymyksiä ei ratkaista.

Kuntarakenneuudistuksessa on unodettu myös unohtuneen lähidemokratia. Kuinka se hoidettaisiin näissä mammuttikunnissa?

Kuntalakiuudistus tulisi siksi saada pikaisesti työn alle ja nämä demokratiakysymykset pitäisi olla mietittynä. Ilman näiden kysymysten ratkaisua tuskin yksikään kunta on valmis liitoksiin

Keski-Suomessa on usealla kunnalla tahtotila säilyttää itsenäisyytensä. Kuinka monella näistä siihen on taloudellisesti realistiset mahdollisuudet? Jokainen varmasti myöntää, että hyvien ja laadukkaiden palveluiden säilyttämiseksi kuntalaisille, kunnan talouden pitää olla kunnossa.

Hokema vahvasta peruskunnasta, joka tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelunsa ja hoitaa menestyksellisesti elinkeinopolitiikkaa, ei ole turha eikä tuulesta temmattu. Siksi kannustankin kuntia pikaiseen sisäiseen arviointiin omista mahdollisuuksistaan.

Kuntapäättäjien on laitettava virkamiehet selvittämään perusterveyden- ja sosiaalihuollon kotiuttaminen kuntanne omaksi toiminnaksi. On kiinnitettävä huomio elinkeinopolitiikkaan ja varmistettava, että elinkeinoelämä kehittyy.

Jos näiden selvitysten jälkeen kunta on edelleen vihreällä ja kasvavalla oksalla ilman ylivoimaista velkataakkaa, ei itsenäisyyttänne ei kukaan voi kyseenalaistaa.

Ulla Perämäki

puheenjohtaja

SDP:n Keski-Suomen piiri

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Jalankulkija on turvaton tietyömaan kaaoksessa

Mielipide: Kohti kestävää energiatuotantoa

Mielipide: Isännöitsijällä eri näkemys perukirjasta

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Edunvalvonta toimii

Mielipide: Nuorille tietoa oppivelvollisuuden uudistamisesta

Mielipide: Yksinäisyyden tunne on otettava vakavasti

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.