Nelostie kiireesti elvytyspakettiin

Lusi-Vaajakoski-tien parannussuunnitelmalle on käynyt köpelösti. Alun perin ammattilaisten tekemää nelostien kunnostussuunnitelma on nyt poliittisten päättäjien toimesta leikelty torsoksi. On pysyttäydytty alkuperäisen suunnitelman hinnassa ottamatta huomioon rakennustöiden vuosittaista kallistumista. Kerran hankkeelle myönnetty erillisraha ei riittänyt siihen, että poliitikkojen poistamat liittymät olisi palautettu mukaan suunnitelmaan.

Pois napsittuja tärkeitä liittymiä ovat esimerkiksi Haukanmaan ja Nisulan liittymät. Tie rakennetaan vähintään noin kuudenkymmenen ja jopa sadan vuoden käyttöä varten. Onkin käsittämätöntä, että amatöörit typistävät ammattilaisten suunnitelmaa. Nykyisellä torsomallilla tielle kaavaillaan jopa yli 20 kilometrin pätkiä ilman ainuttakaan liittymää.

Samaan aikaan Uuden Jyväskylän nelostien vaikutusalueille suunnitellaan kuitenkin lisää asutusta ja liiketoimintaa. Mutta miten käy yritysten ja rakennetaanko kestävästi asukkaiden arkiliikkumista ajatellen, jos liittymiä ei ole, vaikka valtakunnan pääväylä kulkisi aivan vieressä?

Hallitus aikaisti muutamia liikennehankkeita elvytyspaketissaan, mutta valtiovarainministeri Kataisen mukaan nämä rahat otetaan pois tulevaisuuden liikennehankkeista. Se tässä tulevaisuudelta lainaamisessa on hyvää, että jotain tästä aikaistusrahasta tuli Keski-Suomeenkin. Kummallista kuitenkin on, etteivät omat ministerimme järjestäneet mukaan Vaajakosken ohitustien rakentamista.

Vaajakosken kohdalla on koko nelostien pahin pullonkaula ja tämän korjaaminen pitäisikin liittää mukaan olemassa olevaan Lusi-Vaajakoski suunnitelmaan johon se ei vielä kuulu. Ministerikaksikkomme ja myös kansanedustajiemme pitää nyt ponnistella, että Lusi-Vaajakoski parannustyö, alkuperäiset liittymät mukaan lukien ja myös Vaajakosken ohitustie tehdään aikaistettuna. Uuden Jyväskylän liikenteeseen ei pidä rakentaa nelostien suuntaan aivan tarpeettomia ongelmia asiantuntemattomien poliitikkojen leikkaussuunnitelmien mukaan.

Nyt on elvyttävän rakentamisen aika.

On vältettävä edellisen laman hoidon virheet, eikä työttömyyttä saa päästää kasvamaan. Nelostien työllistävien hankkeiden kanssa löysäily ei nyt käy laatuun, eikä Vaajakosken ohitustietä pidä jättää laatikoihin homehtumaan ja odottamaan kilpailua niinä niukkoina tulevina vuosina, joilta valtiovarainministeri on tierahoja nyt ottamassa.

MATTI KANGAS Kansanedustaja, Jyväskylän kaupunginvaltuutettu (vas.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.