Neuvostoliiton tavoite oli neuvosto-Suomi

Talvisodan syttymissyistä on esitetty Neuvostoliiton kannalta hyvältä kuulostavia perusteluita, joilla on luotu kuvaa naapurin talvisodan oikeutuksesta. Nämä perustelut sopivat luonnollisesti joidenkin kansalaisten elämänkatsomukseen. Historian kirjoitusta tukevan ja täydentävän, Eino-setäni elämäntarinan perusteella minulle on vahvistunut vankkumaton mielikuva siitä, että Neuvostoliiton tavoite oli Suomen täydellinen valloittaminen. Alueluovutusvaatimukset olivat hyvältä näyttävä syy, ei oikea syy.

Eino-setä oli niiden 200 suomalaisen joukossa, jotka helmikuun alussa 1922 menivät ns. läskikapinassa Sallasta Neuvostoliiton puolelle. Setä liittyi/meni/joutui puna-armeijaan, kurssille 1923-25 ja komennettiin venäläisiin joukkoihin, JR 42:n 2. komppaniaan (tieto - tohtori Markku Salomaan väitöskirjan tutkimusaineistosta). Vuonna 1929 hän siirtyi/joutui/määrättiin kuorma-autonkuljettajaksi Leningradiin.

Tri Markku Salomaan tutkimuksen mukaan vuosina 1918-1935 Pietarin kansainvälisessä sotakoulussa koulutettiin 1 300 suomalaista miestä toteuttamaan SKP:n suunnitelmaa neuvosto-Suomen perustamiseksi.

Setäni oli kirjeenvaihdossa isäni kanssa. Viimeiset kirjeet ovat tulleet 1932. Noissa kirjeissä hän selvästi ilmoitti, että he tulevat kerran Suomeen suurella joukolla.

On aivan varmaa, että tuo viesti on lähtöisin sotilaskoulutuksesta, eikä ajatus ole syntynyt erään sotilaan/kuorma-autonkuljettajan päässä. On selvää, että Suomeen kirjoitettiin muidenkin sinne menneiden toimesta samanlaisia viestejä. EK-Valpon arkistojen avauduttua 1990 luvulla, sain varmuuden siihen, että nuo Eino-sedän kirjeet oli avattu ja luettu Suomessa ja niin varmaan muidenkin Neuvostoliitosta tulleet yksityiset kirjeet. Nämä yksityiset kirjeet ovat vähäinen osa sitä tietoa, jonka valtiojohtomme huomioi neuvotellessaan ja varautuessaan pahimpaan. Valitettavasti sedän kirjeet eivät ole säilyneet. Talvisodan sytyttyä suojeluskunnan paikallispäällikkö vaati kirjeitä luovutettavaksi. Seurauksia peläten äitini poltti ne.

IVY:n kautta saamani tiedon mukaan Eino-setä vangittiin 14.4.1936 ja 4.7.1938 karkotettiin vankileirille Oneglagiin. Eino-setä kuoli, menehtyi tai likvidoitiin 12.5.1942. Hänen kunniansa palautettiin 31.8.1989.

Elokuussa 1994 tapasin Einon lesken Olgan vanhainkodissa Vammelsuussa. Heidän ainoa lapsensa, Ida tytär, oli kuollut 10 vuotiaana Leningradin piirityksen aikaan nälkään ja tauteihin.

Yksityisillä henkilöillä ja kansakunnilla ovat kohtalonsa, joita on mahdotonta välttää. Neuvostoliiton tavoite oli neuvosto-Suomi. Suomen tavoite oli selviytyä ilman alueluovutuksia. Kummankaan tavoite ei toteutunut.

Tässä pieni hiven tietoa naapurimme aikeista ennen talvisotaa sitä kaipaaville tämän päivän kansalaisille.

PEKKA LINDHOLM Perho

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Uutissuomalaisen debatti: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle, varoittaa Risto Murto – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille

Lyhyet

Lyhyet

Seurakunnat hoitavat kyllä metsiään

Puistokadun pyörä- reitit turvallisiksi

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Pilataanko nyt Päijänteen kulttuurimaisemat?

Miten ostan junalipun pyörätuoli- paikalle?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.