Nollasopimukset laittavat opiskelijat polvilleen

Hetken opiskeluhuumassa nollatuntisopimus saattaa vaikuttaa upealta ja elämää joustavoittavalta asialta. Asia ei kuitenkaan ole niin. On ymmärrettävä suurempi kuva, jossa nollasoppareilla jää kymmenille tuhansille suomalaisille pyöreät nollat käteen. Opiskeluajan aikainen joustavuus tarkoittaakin aikuisiän epävarmuutta.

Samaan aikaan kun uutiset ikuisen ketjuttamisen oikeutuksesta leviävät valtakunnan mediassa, lausuu oma viiteryhmäni mitä sattuu. Marraskuun lopulla lukiolaisten liiton uusi keulakuva julisti Hesarissa (26.11.), että nollatuntisopimusten poistamisella kaivetaan kuoppaa opiskelijoille. Hän on väärässä.

Ei ole mitään stressaavampaa, kuin elää elämää, jota ei voi itse suunnitella. Sellainen tilanne tulee, kun työtunnit ja tulevan kuun palkan määrä ovat mysteeri.

Kansanedustaja Tytti Tuppurainen totesi mainiosti Pohjalaisen uutisessa (24.11.), että myös yhteiskunnan näkökulmasta nollatuntisopimus on kyseenalainen järjestely, jossa nollatyösopimuksella työskentelevä henkilö joutuu käymään sossun luukulla toimeentulonsa kattamiseksi. Vastuulliseen yrittäjyyteen ei pitäisi kuulua tilanne, jossa yritykset käyttävät nollatuntisopimuksia keinona sysätä vastuuta sosiaaliturvan puolelle.

Opiskelijaliikkeen tietty laita sen sijaan tahtovat kaivaa kunnon kuopan itselleen, josta onkin myöhemmin hankalampaa kammeta itsensä ylös. Opiskelijatoverit: pää pois pensaasta. Pumpuliunestanne herättyänne huomaatte, että teitä on huijattu. Kivat nollasopparit ovatkin tehty riistämään, ei palvelemaan meitä.

Hanna Huumonen

Helsinki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

Uutissuomalaisen debatti: Kuva turvallisuusuhkista kaipaa päivitystä, sanoo presidentti Tarja Halonen

Ei kaksi ilman kolmatta poliittista lehmäkauppaa

Tietoa vai politiikkaa koronan hoitoon

Lyhyet 23.5.

Lyhyet 23.5.

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.