Nopeasta valmistumisesta palkittava

Suomessa opiskelu on ilmaista, ja siksi kaikilla on tasavertainen mahdollisuus menestyä. Näin kuulee usein sanottavan, mutta onko asia niin? Opiskelu itsessään ei maksa mitään, se on totta, mutta myös opiskelijan täytyy asua jossain ja syödäkin mielellään joka päivä. Nämä asiat luonnollisesti maksavat.

Nykyisellään opintotuet eivät riitä elämiseen edes alueilla, joilla vuokrat ovat pienet, saati sitten isoissa kaupungeissa. Jotta rahat riittävät elämiseen, joutuu suurin osa opiskelijoista tekemään opintojen ohella töitä, jolloin opinnot helposti venyvät. Lisäksi nykyinen järjestelmä suorastaan rankaisee työtä tekevää opiskelijaa.

Mitä siis pitäisi tehdä, että opiskelija voisi halutessaan keskittyä täysillä opiskeluun, eikä hänen tarvitsisi pohtia toimeentuloaan?

Yksi ratkaisu voisi olla maksettavan tuen sitominen suoritettuihin opintoihin. Näin täysillä opintoihin keskittyvä ja todennäköisesti tavoiteaikataulua nopeammin valmistuva opiskelija saisi riittävän toimeentulon opiskelusta ja olisi nopeasti valmis työelämän palvelukseen.

Toinen vaihtoehto voisi olla perustulomalli, jossa kaikille taattaisiin minimitulo. Tässä tosin on riskinä passivoituminen ja opintojen venyminen.

Jotain täytyy joka tapauksessa tehdä nykyiselle järjestelmälle. Vähintäänkin se täytyy muuttaa tulorajoiltaan työntekoon kannustavaksi, että ainakin lomilla voi olla töissä tarvitsematta pelätä rangaistusta tukien menettämisen muodossa.

Juuso Lahtinen

kansanedustajaehdokas (kok.)

opiskelija/yrittäjä

Pihtipudas

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.