Numerot kertovat aina ihmisistä, kokoomus

Kokoomuksen Eelis Loikkanen vastasi (KSML 31.1. ) Sinuhe Wallinheimolle antamiini korjauksiin (KSML 19.1.) työllisyyden kasvun nousun laadusta. En esittänyt omia tulkintojani, joten jätän Loikkasen kommentin siitä, että vasemmisto ei osaisi iloita työllisyyden noususta omaan arvoonsa. Kaikki iloitsemme, jos työllisyys nousee. Vasemmisto on palkkatyön puolella.

Olisi hyvä, että kun tilastoja käytetään, katsottaisiin myös tilastojen taakse, ihmisten todellisuuteen. Talouskasvu ei ole ollut odotusten mukainen, ja loiva nousukausi on taloustutkijoiden mukaan ohi. On syytä valmistautua taantumaan.

Edelleenkin meillä on merkittävä määrä työttömiä, ja aktiivimalli on tuottanut järjettömän määrän arjen vaikeuksia merkittävälle joukolle suomalaisia. Ratkaisuja tasavertaisen kansalaisuuden turvaamiseen olisi nyt kiire saada. Ilmainen työ, nollasopimukset, pätkätyöt ja konsulttien vetämät askartelukerhot työttömille eivät ole ratkaisuja. Niihin ei voi perustaa elämää, perhettä tai tulevaisuutta.

Tässä Suomen tulevaisuuden kannalta muutama tärkeä luku lisää. Tilastokeskuksen tilastojen mukaan 20–29-vuotiaista suomalaisista yli 110 000:lla eli noin 17 prosentilla ei ole peruskoulun jälkeistä tutkintoa. Joka kolmas keskeyttää ammatillisen koulutuksen. 2010-luvulla parikymppisistä miehistä on ollut tutkinnotta 19–20 prosenttia. Nämä ovat työttömyyden kovaa ydintä, joka lisääntyy.

Luvut ovat kokoomuslaisen opetusministerin, Sanni Grahn-Laasosen haastattelusta, lähde kokoomuksen äänenkannattaja Verkkouutiset 16.2. 2017. Tilanne on edelleen pahentunut hallituksen koulutusleikkausten myötä. Koetetaan ratkaista näitä ongelmia yhdessä.

Irma Hirsjärvi

FT

kaupunginvaltuutettu (vas.)

maakuntavaltuutettu

valtuustoryhmän puheenjohtaja

kansanedustajaehdokas

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Isot ja pienet asiat sekaisin

Lyhyet

Lyhyet

Influenssarokotuksesta vapaaehtoinen terveydenhoitoalalla

Virheellinen metsäveroväite SDP:stä

Lasten ja nuorten hätään pitää vastata

Poliittiset intohimot ajoivat ammatillisen otteen ohitse

Jyväskylä on nostettava MAL-sopimusten piiriin

Lentämiselle pitää säätää isot verot

Koulut mukaan ilmastotyöhön

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.