Nuoren pitäisi päästä töihin

Perjantaina oli lakko, joka vastusti työttömien aktiivimallia. Mikä lakon todellinen motiivi oli? Harmittaako SAK:ta ja Rinnettä hallituksen onnistuminen ja erinomainen toiminta työttömyyden vähenemiseksi? Oliko lakon tavoite hallituksen mustamaalaaminen ja kansan harhaanjohtaminen?

Aktiivimalli on hyvä. Tv:n mukaan Helsingissä on nyt 24 000 työpaikkaa avoinna. Kuinka pitkäänkin työttömänä olleet saataisiin työelämään ja nauttimaan työn ilosta, koska työ takaa parhaiten elämän mielekkyyden?

Toivoisin päättäjien vielä perehtyvän alle 18-vuotiaiden työnteon mahdollisuuteen. Lastenlasteni kohdalla on törmätty siihen, että jo 15-vuotiaalla on kova halu tehdä töitä ja saada omaa rahaa.

Sitä ei pitäisi estää lailla. Kun se tehdään, nuoren on kesä kesän jälkeen vietettävä aikaa hukaten omaa potentiaaliaan. Ainakin 4–6 tunnin työaika kesällä vaikuttaisi nuoren itsetuntoon huomaamalla, että häntä ja hänen työpanostaan arvostetaan. Tämä estäisi myös syrjäytymistä.

Esimerkiksi kaupan alalla nuorille on työtä tarjolla ehkä pariksi viikoksi, mutta noista paikoista käydään kovaa kilpailua. Työpaikkoja pitäisi olla jokaiselle halukkaalle ja ainakin kuukaudeksi kesällä. Uskon, että heistä kasvaisi näin työtä kuin työtä arvostavia kansalaisia. Samalla heille voisi paremmin selkiytyä ajatuksia tulevasta ammatista.

Joka työpaikalla on töitä, jossa näitä nuoria voitaisiin hyödyntää. Esimerkiksi sairaaloissa ja vanhainkodeissa, kotihoidossa, kaupoissa, puutarhoissa jne. Toki nuoret tarvitsevat perehdytyksen, johon kuuluu paitsi positiivinen opastus arvoineen, myös vaitiolovelvollisuuden ja muiden kulloiseenkin työhön kuuluvien asioiden opastus.

Tämä vaatisi paljon työnantajalta ja työtovereilta, mutta koituisi vakinnuttuaan valtavaksi voimavaraksi nuorillemme. Nuoren pitäisi päästä töihin silloin, kun intoa on.

Auli Kukkonen

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Sähköautot, unta vai totta?

Tehoa Suomen talouteen

Näistä vaaleista tulee sote-vaalit

Liikenteen päästöjen nopeaan alentamiseen Suomessa on keinoja

Lyhyet

Jyväskylä myymässä sieluaan?

Vaietaan siis tästä

Vanhukset ja hyvinvointivaltio

Lasten eriarvoisuus on hyvinvointivaltion häpeä

Terveellistä, vastuullista ja maistuvaa opiskelijaruokaa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.