Nuoret kohtaavat netissä

Vietämme yhä enemmän ja enemmän aikaa tietokoneiden äärellä. Tietokone on jo jokaisen aikuisen merkittävä työväline. Jatkuvasta tietokoneella työskentelystä on todettu aiheutuvan jos jonkinlaisia fyysisiä vaivoja ja arvioidaan aiheutuvan myös psyykkisiä ongelmia. Näitä ongelmia on raportoitu tässäkin lehdessä toistuvasti. Mikä on tyystin jäänyt käsittelemättä, on, kuinka ihmissuhteidemme hoito pääasiallisesti koneiden välityksellä vääristää käsitystämme ihmisestä. Se sijaan, että kävisimme kylässä tai halaisimme oikeasti, tätä nykyä lähetämme sähköpostia. Jos puhelimesi soi, voit olla melko varma, että kyseessä on lehtimyyjä.

Mitä aikuiset edellä, sitä lapset perässä. Sen sijaan, että nykyinen jälkikasvumme menisi pihalle etsimään kaveria leikkimään kirkkistä, he "tapaavat" toisiaan netin keskustelupalstoilla. Mesen ja keskustelupalstojen kyseenalaisena etuna on mahdollinen oman identiteetin peittäminen. Voit sanoa toiselle mitä haluat paljastumatta henkilönä, ottamatta vastuuta käytöksestäsi. Aiheesta on keskusteltu mm lehtien internetissä toimivien mielipidepalstojen ja niihin liittyvien keskustelujen yhteydessä.

Edelleen, jos keskustelun sävy, tyyli ja sanamuodot eivät enää miellytä, koneen voi laittaa kiinni. Ikävät tuntemukset kuten loukkaantumisen voi niin ikään sivuuttaa vaihtamalla keskustelua tai keskustelukumppania. Elävän, lihaa ja verta olevan ihmisen kanssa ei voi tehdä näin. Ihmistä ei voi sulkea tai laittaa off line -tilaan. Ihminen ei ole kone. Elävät, todelliset, arjessa läsnä olevat ihmissuhteemme suorastaan pakottavat meidät käsittelemään kaikki tunnereaktiomme - ja parhaimmillaan kasvamaan ihmisinä. Ihminen todentuu sosiaalisessa kanssakäymisessään toisten ihmisten kanssa.

Loppujen lopuksi ja ennen kaikkea todelliset ihmissuhteet eivät ole suinkaan yksiselitteisesti ikävien tunteiden kohtaamista, vaan rakastetuksi tulemista ja rakastamista varten. Oikeissa ihmissuhteissamme läheistemme ja ystäviemme kanssa todentuu koko inhimillisen elämämme tarkoitus. Tästä tarkoituksesta ei meistä yksikään saisi jäädä paitsi.

TUIJA ELINA LINDSTRÖM musiikkikasvatuksen filosofi, opettaja valtuutettu (vihr.) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Raideinvestoinnit ovat nyt järkeviä

”Kolmatta tietä” ei ole eikä tule!

Lupaukset on pidettävä ja hinnankorotukset peruttava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Viesti oppilasarvioinnista kulki sinne minne pitikin

Lyhyet

Yhteistyö vai kilpailu?

On hienoa, että numeroarviointi aikaistuu

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.