Nuoretkin tarvitsevat sijaisperheitä

Perhehoitoliitto etsii taas uusia sijaisperheitä kodin ulkopuolelle sijoitetuille lapsille ja nuorille. Sijaisperheitä tarvitaan entistä enemmän, sillä perhehoito on nyt ensisijainen hoitomuoto lastensuojelun sijaishuollossa. Se tasapuolistaa sijoitettavien lasten mahdollisuuksia päästä sijaisperhehoitoon. Viime hallituskaudella tehty lakimuutos on historiallinen. Vasta nyt alamme lähestyä muita pohjoismaita siinä, kuinka valtiovalta arvostaa perhehoitoa.

Tätä valtakunnallista rekrytointikampanjaa viemme eteenpäin entistä toiveikkaammissa tunnelmissa. Perhehoitajan vähimmäispalkkion korotus 650 euroon kuukaudessa, pakollinen ennakkovalmennus sekä sijaisjärjestelmän kehittäminen ovat olennaisia uudistuksia, kun perhehoitajien asemaa ja perhehoidon laatua parannetaan.

Erittäin tärkeää perhehoitajan ja sijaisvanhemman arjessa on myös vastuutyöntekijän kirjaaminen lakiin. Vastuutyöntekijä huolehtii siitä, että perhehoitaja todella saa kipeästi tarvitsemansa tuen tehtävässään.

Lapsen ja nuoren terve kehitys edellyttää turvallista kasvuympäristöä, pysyviä ihmissuhteita, kuulluksi tulemista, tukea ja turvaa. Kun omat vanhemmat eivät pysty kasvatustehtäväänsä hoitamaan, perhehoito tarjoaa lapselle ja nuorelle mahdollisuuden kokea vakaata perhe-elämää, läheisiä, pysyviä ihmis- ja kiintymyssuhteita sekä oppia elämän perusasioita.

Perhehoidosta on saatu hyviä kokemuksia myös nuorten kohdalla. Nuori tarvitsee vahvan perheen, jolla on kokemusta nuorten kasvatuksesta ja taitoa kohdata nuorisoikäinen. Sijaisperheen täytyy pystyä antamaan tilaa sijoitettavalle nuorelle ja perheellä täytyy olla kestävyyttä nuoren kokeiluille. Sijaisperheen tulee ymmärtää se, että nuoren kuuluukin kokeilla, mutta perheen tulee taukoamatta palauttaa nuori perheen turvallisiin sääntöihin. Vaikka sijoitettava nuori käy koulua ja on monessa asiassa omatoiminen, hän tarvitsee sijoituksen aikana paljon sijaisperheen aikaa ja saatavilla oloa.

Perhehoitoon sijoitettujen nuorten mielestä sijaisvanhempien tulee olla kärsivällisiä, jaksavia ja sitkeitä ihmisiä, jotka eivät heti hylkää ja luovuta vaan ymmärtävät, että muutos ei tapahdu hetkessä. Nuoret tarvitsevat sijaisvanhemmat rinnalleen aikuisiksi, ei kavereiksi. Sijaisvanhemmat eivät tuomitse eivätkä säiky ja he ymmärtävät, että nuorella on jo vanhemmat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Raideinvestoinnit ovat nyt järkeviä

”Kolmatta tietä” ei ole eikä tule!

Lupaukset on pidettävä ja hinnankorotukset peruttava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Viesti oppilasarvioinnista kulki sinne minne pitikin

Lyhyet

Yhteistyö vai kilpailu?

On hienoa, että numeroarviointi aikaistuu

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.