Nuorille turvallinen alku työelämään

Sunnuntaina 12.8. vietetään YK:n kansainvälistä nuorten päivää teemana turvallisemmat tilat nuorille.

Kansainvälinen nuorten päivä peräänkuuluttaa tiloja, joissa nuoret voivat osallistua yhteiskuntaan. Turvallisia tiloja tarvitaan myös nuoren työelämäpolun alussa.

Suomessa on tällä hetkellä lähes 70 000 koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevaa nuorta. Jotta kaikilla nuorilla on mahdollisuus saada myönteisiä ensikokemuksia työelämästä, työnantajien tulee huomioida erilaisista elämäntilanteista ponnistavat nuoret.

Työttömyyden tai opiskelupaikan puuttumisen taustalla olevat syyt vaihtelevat yhteiskunnalliselta tasolta perhe- ja yksilötasolle.

Esimerkiksi työmarkkinoiden muutos, terveydelliset haasteet tai kielitaidon puutteellisuus voivat vaikuttaa nuoren heikkoon asemaan työmarkkinoilla.

Maailman talousfoorumin arvion mukaan nuorista 65 prosenttia tekee tulevaisuudessa töitä, joita ei ole tänään edes olemassa. Samalla yli puolet nuorista on epävarmoja siitä, mitä työtä haluaa tehdä tulevaisuudessa (Tulevaisuuden työ -raportti, Lasten ja nuorten säätiö & Tieto, 2018).

Kokemuksemme yritysten kanssa tehdystä yhteistyöstä osoittavat, että takaamalla nuorelle turvallisen tilan erityisesti työelämäpolun alussa, nuori saa tulevaisuutensa kannalta merkittäviä onnistumisen kokemuksia työstä ja nuoren rohkeus kokeilla uusia asioita kasvaa.

Vahvistuneilla työelämätaidoilla nuorten on helpompi kiinnittyä osaksi muuttuvaa työelämää.

Yhteiskunnan tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että jokainen nuori saa turvallisen alun työelämäpolulleen. Vastuu siitä ei ole nuorella.

Tuomas Tirkkonen

projektikoordinaattori

Lasten ja nuorten säätiö

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Helppo ja hyvä teko

Hallituskolmikon tarjoamat vastaukset eivät vakuuta

Ystävien merkitys

Mikä kuntapäättäjiä oikein vaivaa?

Lyhyet 15.7.

Lyhyet 15.7.

Hyönteiskato voi iskeä ihmiskuntaan todella nopeasti

Rakkaan läheisen lähtö on aina iso muutos

Syrjäytyminen juurihoitoon

Lyhyet 14.7.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.