Nuorisopsykiatrian palvelut uhattuna

Noin joka viides nuori kärsii häiriötasoisesta mielenterveyden oireilusta ja noin 10 prosenttia nuorista tarvitsee psykiatrista hoitoa. Vakavien toimintakykyä haittaavien häiriöiden määrä on huolestuttavasti yleistymässä, tämä näkyy muun muassa työttömyystilastoissa. Mielenterveyshäiriöiden osuus alkavissa nuoren väestön työkyvyttömyysjaksoissa lisääntyi jopa 35 prosenttia vuosina 2002-2009 kun taas kaikkien muiden sairauksien vuoksi alkaneet saman ikäryhmän työkyvyttömyysjaksot laskivat 6 prosenttia. Varsin lyhyessä ajassa mielenterveyshäiriöiden osuus työkyvyttömyyttä aiheuttaneissa sairauksissa on siis kasvanut.

Suomeen on rakennettu koko Euroopan mitassa ainutlaatuiset, nuoruusikäisille tarkoitetut nuorisopsykiatriset palvelut. Ne pitävät sisällään nuorisopsykiatriset poliklinikat, sairaalaosastot ja yhteistyön perustason kanssa. Leimautumisen pelko on vähentynyt eivätkä nuoret enää pelkää hakeutua omiin mielenterveyspalveluihinsa.

Vuonna 2009 nuorisopsykiatrisen avohoidon palveluja käytti 3 prosenttia13–22-vuotiaiden ikäluokasta, yhteensä runsas 19000 potilasta. Vuosina 2002–2009 nuorten potilaiden määrät kaksinkertaistuivat. Viimeisten kahdentoista vuoden aikana nuorten käyntien määrä on yli kaksinkertaistunut. Nuoret tarvitsevat kipeästi oman erikoisalansa palveluita. Ne ovat nyt kuitenkin uhattuina.

Eduskunnan Nuorten mielenterveyden tukiryhmä, jonka puheenjohtajana toimin, vastustaa Opetus- ja kulttuuriministeriöstä lausuntokierrokselle lähtenyttä nuoriso- ja lastenpsykiatrian erikoisalojen yhdistämistä.

Mikäli opetusministeri Jukka Gustafsson (sd.) yhdistää erikoisalat, se merkitsee että samat lääkärit joutuisivat jatkossa vastaamaan sekä lasten että nuorten mielenterveyspalveluista, siis 0–22-vuotiaiden palveluista. Missään EU-maassa ei vaadita näin laajaa yhdistettyjen palvelujen osaamista.

Nuorisopsykiatrian ja lastenpsykiatrian yhdistämiseen tähtäävä asetusluonnos on huonosti valmisteltu. Toteutuessaan se rapauttaisi Suomesta hyvin toimivan nuorisopsykiatristen palvelujen järjestelmän. Kaikki tämä aikana, jolloin nuorten mielenterveyden häiriöt vain lisääntyvät!

AILA PALONIEMI

kansanedustaja (kesk.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Punamultabudjetti kasvattaa ostovoimaa

Vastuu ja politiikka

Todistusvalinta ei vanhoja ylioppilaita muistele

Halpatyö kelpaa – ja silti sitä voi surutta moittia

Muutetaan maailmaa!

Lyhyet

Lyhyet

Uusi sairaala Nova raiteilleen

Ilmastonmuutos saadaan vielä kuriin yhteisvoimin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.