Nuorten mielenterveyspalveluja lisättävä

Jyväskylän kokoomusnuoretovat huolissaan nuorten mielenterveyspalveluiden saatavuudesta Jyväskylän alueella. Hoitoon pääsyä joutuu odottamaan kauan, ja oikean avun löytäminen voi osoittautua hankalaksi. Lisäksi kynnys hakeutua hoitoon on korkea, jos palvelut ovat vaikeasti saatavilla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuonna 2007 tekemän tutkimuksen mukaan keskivaikeasta tai vaikeasta masennuksesta kärsi Jyväskylän 8-9 luokkalaisista noin 12,5 prosenttia.

Hoitamattomana nuorten mielenterveysongelmat pitkittyvät ja aiheuttavat ongelmia, joiden seuraukset näkyvät pitkälle tulevaisuuteen.

Kaikkein kustannustehokkainta on puuttua nuorten mielenterveysongelmiin ajoissa. Jos säästämme nyt, maksamme moninkertaisena myöhemmin. Nuorten masennus on useimmiten lyhytkestoista, mutta voi hoitamattomana kestää kuukausien sijasta vuosia. Masennuksella on myös taipumusta uusiutua, joten nopea hoitoon pääsy on erityisen tärkeää.

Erityisen huolestuttava on peruskoulun päättäneet nuoret, joilla ei ole jatko-opiskelupaikkaa. Näiden nuorten riski syrjäytyä on erityisen suuri, sillä nuorille suunnatut mielenterveyspalvelut järjestetään suurimmaksi osaksi koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon kautta. Avun saaminen voi näin ollen olla hyvin vaikeaa.

Jyväskylän Kokoomuksen Nuoret toivoo heinäkuussa 2009 voimaan tulleen kansanterveysasetuksen lisäävän palvelutarjontaa myös Jyväskylän seudulla. Hoitoon tulee voida mennä silloin kun sitä tarvitsee. Jonottaminen ei ole vaihtoehto, kun kyse on nuorten hyvinvoinnista. On huolestuttavaa, ettei Jyväskylän alueella toimi pistettä, jonne nuori voisi soittaa tai mennä kun siltä tuntuu. Helsingissä toimivan nuorten kriisipisteen tapaiselle yksikölle olisi Jyväskylän alueella varmasti kysyntää.

Viime laman aikaisia virheitä ei pidä toistaa. Panostamalla nuorten hyvinvointiin nykyistä paremmin ehkäistään terveydenhuollon muiden kustannusten kasvua sekä lisätään nuorten tyytyväisyyttä ja hyvinvointia.

HELI SIPILÄ Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Myös yksityishenkilöiden veronkierto estettävä

Masennuksesta ja surusta

Venäjä, idästä ei mitään uutta

Lyhyet

Tulevaisuuden työelämä kaipaa ”sosiaalisia nörttejä”

Lyhyet

Jätemaksu peritään moneen kertaan

Ilmastoasiat pöydälle, nyt!

Työpaikalla kiusaamista ei pidä sietää

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.