Nuorten mielipiteet ovat tärkeitä

Lehtien sivuilla on alkanut näkyä peruskoululaisten mielipidekirjoituksia. On oikein hyvä, että opetussuunnitelmassa tämä kirjoitustapa, jolla voi yllättävän helposti tuoda ajatuksensa suuren joukon luettavaksi, on otettu huomioon.

Mielipidekirjoitusten harjoitteleminen koulussa paitsi opettaa nuoria ilmaisemaan ajatuksiaan paperilla, myös kannustaa analysoimaan enemmän omia mielipiteitään. Yleisönosastokirjoitus eroaa tavallisesta, suullisesta kannanilmauksesta siten, että se on yleensä muotoiltu ja mietitty tarkemmin kuin puhuttu, ja myös kieli on parempaa.

On tärkeää myös opettaa, missä kirjoitusten hyvän maun raja menee. Varsinkin nykyaikana on sosiaalisessa mediassa hyvin helppo esittää aggressiivisia mielipiteitä muista ihmisistä. Sananvapaus kunniaan, mutta ei kaikkea elävää silti tarvitse loukata!

Joitakin ihmisiä mielipidekirjoitukset, varsinkin valittavat sellaiset, ärsyttävät. Itse katson, että jos kunnioitusta toisten mielipiteille ei ole, lehtien yleisönosastosivut voi ohittaa kaikin mokomin.

Haluan kannustaa varsinkin nuoria laatimaan mielipidekirjoituksia, sillä jos teksti on huolella suunniteltu, se voi tehdä lukijoihin suuren vaikutuksen, kun otetaan huomioon kirjoittajan ikä. Vaikka iällä ei toivottavasti ole vaikutusta siihen, kuinka vakavasti teksti otetaan.

Jemina Holma

Kilpisen koulu

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Osaamista Alvan johtoon

En ole kuullut leikkausten keskittämisestä mitään uutta

Lyhyet

Lyhyet

Osuuspankin fuusio oli torjuttava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Suomen uusin ja rumin?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.