Nuorten nuuskaamis- trendi taltutettava

Tupakointi vähenee. Nuuskaaminen kuitenkin lisääntyy ja nikotiiniriippuvuus muuttaa muotoaan. Nuorten kasvava nuuskaamistrendi on taltutettava.

Poliisin mukaan nuuskakaupasta on tullut huolestuttava vitsaus jokaisella Jyväskylän yläkoululla. Kouluissa on käyttäjiä ja laitonta kauppaa saatetaan käydä jopa koulupäivän aikana.

Koko maan ammattioppilaitoksissa joka viides poika nuuskaa päivittäin. Tietyissä porukoissa nuuskan käyttäminen saattaa olla pääsääntö: ryhmäpaine kouluissa, urheiluharrastuksissa ja armeija-aikana ajaa aloittamaan ja koukuttaa. Nuuskatuotteet houkuttelevat jopa alakouluikäisiä.

Riippuvuus nuuskaan syntyy nopeasti, koska nikotiinipitoisuus on moninkertainen tupakkaan verrattuna. Nuuskaa käyttävä koululainen on vaarassa ajautua myöhemmin muiden päihteiden käyttäjäksi.

Nuuska sisältää lukuisia syöpää aiheuttavaa yhdisteitä. Etenkin syöpäjärjestöt ovat huolissaan siitä, etteivät suomalaiset tunnu tietävän tarpeeksi nuuskan käytön terveysvaaroista.

Tupakkalain mukaan nuuskan myynti on laitonta Suomessa, eikä alaikäisillä ole lupaa pitää nuuskaa hallussaan. Nuuskaa tuodaan Ruotsista Haaparannan kautta ja matkustajalaivoilta omaan käyttöön, laittomasti kavereille ja välitykseen. Tulli arvioi laittoman nuuskakaupan jopa 50 miljoonan euron arvoiseksi.

Tulli ja poliisi ovat keskittyneet valvonnassa kovempiin ”aineisiin” ja laiton toiminta on päässyt kasvamaan. Valvonnan tehostamisella pitäisi laittaa nuuskakuriirit vastuuseen, kuten lainsäädäntö edellyttää. Lisääntyvillä tuomioilla olisi epäilemättä ennaltaehkäisevä vaikutus. Sallittuja tuontimääriäkin tulisi pienentää.

On tärkeää herätä ongelman laajuuteen. Tupakoinnin tavoin myös nuuskan käyttö tulee kieltää kouluissa ja alaikäisten harrastuksissa. Vanhempien ja nuorten parissa toimivien pitäisi olla selvillä siitä, nuuskaavatko omat nuoret, ja tarttua asiaan, jos niin on. Pidetään nikotiiniton tulevaisuus edelleenkin kirkkaana tavoitteena.

Tomi Kuosmanen

kaupunginhallituksen jäsen (kd.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.