Nuortukaa teatterissa nuorten kanssa

”Meillä on halu kertoa – toivottavasti meitä kuullaan.” Nämä esitteen sanat saattoivat minua seuraamaan Jyväskylän Lyseon lukion kevätprojektin näytelmää Huoneteatterissa. Projektissa nuoret tutkivat syrjäytymistä eri näkökulmista. Kuka tahansa voi syrjäytyä ikään tai taustaan katsomatta.

Syrjäytynyt on aina jonkun lapsi, veli tai äiti – ei pelkkä lukema tilastoissa.

En arvioi näytelmää, mietin vain kokemaani. Nuorten into ja heittäytyminen hääkohtaukseen, sen keskellä yksinäisyyteen, outouteen, toisenlaisena oloon pani katsojan miettimään.

Näinkö me kätkemme todelliset tunteemme ja mukaudumme toisten odotuksiin? Näinkö vieraannumme itsestämme, kun emme uskalla sanoa, mikä meitä todella painaa.

Voimakkaasti nuoret alleviivasivat ja kärjistivät toistemme ohi kulkemista ja kuuroutta erilaisille tunteille, myös kivulle. Näytelmän koskettavin hetki oli nuorten yhteinen laulu: vetoomus kuulla toista, myös niitä kipuja, joista vaietaan. Nuorten vahva yhteisöllisyys kosketti.

Ensi-illan jälkeinen nuorten ilo oli tapaus sinänsä. Kihisevä kuin muurahaispesä oli halausten ja naurun purkautuma. Ohjaaja Raili Kivelä kulki omiensa keskellä halausten saattelemana. Monta osatekijää näytelmässä on tarvittu, kaikki ovat olleet tärkeitä.

Vahvat tunteet tarttuivat meihin katsojiinkin. Teki mieli halata muitakin kuin erästä Kerttua. Menkää katsomaan ennakkoluulottomasti, nuortukaa nuorten kanssa!

Leena Impiö

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Mäntykankaan portilla. Kuva: Maila Pirkkalainen

Pensasmustikan ilotulitus. Kuva: Irma Lahtela

Varisevat lehdet. Kuva: Olli Oksanen

Lyhyet

Vastuullista talouspolitiikkaa?

Oma koti on elämän perusta

Vauhdikas inkluusio?

Louhunsalmi Säynätsalossa. Kuva: Leena Lätti

Lyhyet

”Potilas ensin” on Sairaala Novan suunnittelun periaate

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.