Nyky-Suomen Venäjä-politiikka huolestuttaa

”Kasakka ottaa sen, mikä on huonosti kiinni”. Kun presidentti Niinistö otti tuon lainauksen puheeseensa maanpuolustuskurssin avajaisissa, en löydä tuolle lainaukselle mitään muuta järkevää tarkoitusta kuin että hän halusi auttaa omaa puoluettaan kokoomusta kannatuksensa säilyttämisessä.

Mutta kun tämän jälkeen pääministeri Stubb voimakkaasti puheissaan painotti Ukrainan tilanteen johdosta asetettujen Venäjä-pakotteiden säilyttämistä, minä kysyn: Miten näin arvovaltaisten puheenvuorojen jälkeen sodanjälkeisenä aikana rakennetut Suomen ja Venäjän luottamukselliset suhteet voidaan säilyttää?

Kun Suomi pitää tärkeänä EU:n asettamien Venäjän talouspakotteiden säilyttämistä, me tällaisella politiikalla kaikkein eniten vaikeutamme omaa asemaamme.

Nyt meidän suomalaisten on taas aika muistaa, että erillissodillahan me olemme oman itsenäisen asemamme hankkineet.

Haluan tuoda esille Lapin sodan. Mikäs muu se oli kuin erillissota. Tiedän sen, sillä olin siellä etulinjan ryhmänjohtajana. Mutta se oli vuosia kestäneiden sotien välttämätön loppuselvitys. Lapin sodalla saatiin tilanne rauhoitetuksi sellaiseksi, mistä oli Venäjän kanssa poliittisesti sovittu.

Lapin sodan jälkeen Suomi pystyi rakentamaan maataan itsenäisenä. Tiedän siitäkin jotain entisenä kansanedustajana ja ministerinä.

Mutta kun liityttiin EU:n jäseneksi, nyt näyttää siltä, että joudumme suurvaltojen käsikassaraksi. Mielestäni Suomen pitäisi EU:n jäsenenä ottaa sellainen ote, että EU jättää Ukrainan kysymyksen kokonaan Venäjän ja Ukrainan kesken selvitettäväksi. Ellei näin tehdä, Eurooppa on taas suursodan kynnyksellä.

Ukrainan tilanne ei rauhoitu, elleivät EU ja Nato pysy siitä erillään. Ukrainan tilanne on jätettävä kokonaan Ukrainan ja Venäjän keskenään sovittavaksi. Nyt Suomella on taas erinomainen tilaisuus korostaa sitä, että riitakysymykset ratkaistaan neuvottelemalla eikä sotimalla.

HEIMO LINNA

sotaveteraani

Perho

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.