Nykyinen hallituspohja jatkaa

Nykyiset hallituspuolueet ovat vahvasti sitoutuneet ajatukseen, että nykyinen hallituspohja jatkuu vaalien jälkeen. Hallituksen toimia ja sen eri ministereiden tempauksia seuratessa ajatus jatkamisesta on tuntunut epäuskottavalta.

Keski-Suomen kattava eduskuntavaalitutkimus (Ksml 4.12.) ja vastaavat valtakunnalliset mielipidemittaukset osoittavat, että ennustuksien muuttuminen vaaleissa todeksi varmistaa nykyisen hallituspohjan jatkumisen.

Tähän ei johtaisi nykyisten hallituspuolueiden vaalivoitto - poikkeuksena Vihreät - vaan opposition pirstoutuminen. Oppositiossa olisivat Perussuomalaiset, SDP, Vasemmistoliitto ja kannatuksensa vakiinnuttaneet Kristillisdemokraatit.

Näistä perussuomalaiset ja demarit olisivat suurimmat, lähes yhtä suuret ryhmät. Kokoomus, keskusta ja RKP menettäisivät vähän, Vihreät vahvistuisivat. Näillä puolueilla olisi hallituksen muodostamiseen riittävä enemmistö. Tarvittaessa ne voivat ottaa kristillisdemokraatit mukaan.

Tietysti on sekin mahdollisuus, että perussuomalaisten nousukiito jatkuu niin että he voivat muodostaa hallituksen. Tämän vaihtoehdon ministereistä osan voi jo tietää: pääministeri Timo Soini, valtiovarainministeri Kauko Tuupainen, sisäministeri Jussi Halla-aho, opetusministeri Anssi Joutsenlahti, elinkeinoministeri Matti Putkonen.

Koska tämä toinen esittämäni vaihtoehto on, vielä ainakin, vain hauska ajatuskoe, on ainoa tosi johtopäätös: jos gallupien ennustukset toteutuvat, nykyinen hallituspohja jatkaa seuraavat neljä vuotta.

TAPIO LAMPINEN dosentti Jyväskylä, Vaajakoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mutkat suoriksi ja valtio käräjille

Suomi on konkurssissa

Perämäen teksti avasi silmät

Lyhyet: Omaistani nimiteltiin ”tirlittaniksi"

Mielipide: Pitääkö Jyväskylän maksaa Etelä-Suomen ratasuunnittelua?

Mielipide: ETK pelottelee taas

Mielipide: Myös luonnon eläinten elämä on tärkeä ja arvokas

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.