Nyt jäitä hattuun, jääkiekkofanit!

Suomen jääkiekkomaajoukkueen MM-kullan jälkihurmos on kestänyt ja epäilemättä kestää aina kevään kotikisoihin saakka. Meikäläisittäin harvinaisesta herkusta halutaan nauttia ja siitä yrittävät hyötyä kaikki tahot kaikin keinoin. Sanalla "Leijonat" saa nyt kaupatuksi mitä tahansa rotanmyrkystä luksusristeilijöihin.

Mutta piileekö tässä lähes järjettömässä ylipalvonnan ja kaupallisuuden yhdistelmässä tiettyjen urheilullisten tosiasioiden unohtamisen vaara? Esimerkiksi se, ettemme ole yhtään sen korkeammalla maailman jääkiekkoranginkissa kuin 10 vuotta sitten?

Olemme yhä Kanadan, Yhdysvaltain, Venäjän, Ruotsin ja Tshekin takana silloin, kun kaikilla on parhaat maajoukkueet käytössään. Olemme siis kuudensia lajissa, jota harrastaa tosimielessä 8-10 maata. Vähänkään heikommalla esityksellä voimme hävitä Slovakialle, Saksalle tai Sveitsille.

Lisäksi meiltä puuttuu vieläkin maalintekovoimaa kovissa, suurien otteluiden tuomissa painetiloissa ja yleinen tekninen taitotasomme jää selvästi jälkeen kovien kilpakumppanimaiden vastaavasta.

Mutta yhtyykö näihin arvioihin monikaan kiekkokansastamme juuri nyt? Eipä tietenkään, koska nythän meillä on kaikki niin hyvin, koska "poika" on kotona ja saunoo!

Ylihypetys jääkiekkoilumme ympärillä vain jatkuu, eikä vähiten television kaupallisissa lähetyksissä, joissa isänmaallisuutta ja kommentaattorien häikäisevää asiantuntevuutta korotetaan ylimaallisiin sfääreihin.

Leijonamainonta on aivan oma lukunsa. Hyvin arveluttavassa lyhytfilmissä päävalmentaja Jukka Jalonen ja kumppanit ovat vetäneet sotaisan ilmeen kasvoilleen, armeijan vetimet niskaansa ja viestittävät sitä kautta koko Suomen kansalle miten tärkeästä ja vaarallisesta asiasta on kyse, kun taistellaan loppuun saakka maamme kunniasta.

Itse olin tämän pikku pelleilyn nähtyäni todella pahoillani sotaveteraaniemme puolesta pohtien, mitähän seuraavaksi. Ilmeisesti Kalervo Kummola valkoisessa kaavussa, siteeraa Moosesta ja kävelee erämaassa käsissään 10 käskyä, jotka tietenkin on muutettu "pelikirjaksi", jota kaikki valitut seuraavat ja lupaavat noudattaa pyhän hengen nimeen...

Ja kommentaattoreista eritoten Juhani "Don" Tamminen tietää jääkiekosta omasta mielestään kaiken potenssiin kolme eikä edes halua tyytyä siihen! Hänestä jääkiekko on universaalisella sekä modernisoidulla tavalla mahdotonta tavallisen kadunmiehen ymmärtää saati selittää.

"Aurinkokuninkaan" mielestä esimerkiksi Mikael Granlund on jo niin "multifuktionaalinen" pelimies, että häntä voi huoletta verrata vaikka Peleen, Alfredo Di Stefanoon, Earvin "Magic" Johnsoniin sekä Wayne Gretzkyyn. Tuollainen kommentti on mieluummin läpinäkyvän imelää katsojien suosion kalastelua kuin syväanalyyttisen asiantuntijan harkittua arviota.

Itse arvelen, että vasta uraansa aloitteleva Granlund ei koskaan yllä lähellekään mainittujen legendojen tasoa. Se ei ole mitään vähättelyä, vaan totuuspohjainen, kylmä fakta.

Leijonat saavutti Bratislavassa kiistatta hienon mestaruuden. Mutta on erittäin haitallista leijua liikaa pilvissä voitetun MM-kullan huumassa.

Suorastaan vaarallisen typerää olisi olla kunnioittamatta esimerkiksi Ruotsin korkeatasoista ja pitkien perinteiden aateloimaa palloilukulttuuria, edesvastuutonta olla ihailematta Kanadan alkukantaista kovuutta, Venäjän huikaisevaa taitoa, Yhdysvaltain joukkuehurmosta tai Tshekin ikiaikaista oveluutta. Tässäkin lietsotussa hurmostilassa meidän tulisi nöyrtyä ottamaan muilta oppia ja soveltaa sitä viisaasti.

Sillä liika tyytyväisyys ja omien kykyjen yliarviointi johtavat huippu-urheilussa yleensä taantumiseen, eikä jääkiekko ole siinä mikään poikkeus. Jos siis jäämme unelmoimaan MM-kullan kimallukseen, saattaa ensi keväänä olla "torilla tavataan" fraasin tilalla se vanha tuttu mollivoittoinen lausahdus: "Mites tässä taas pääsi näin käymään?"

HEIKKI JÄRVELIN Toivakka

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Rinteen pikavippibudjetti kurittaa ahkeraa keskiluokkaa

Lyhyet

Lyhyet

Hyvinvoivat vanhemmat ovat hyvinvoivien lapsien voimavara

Lyhyet

Lyhyet

Oikeaa isänmaallisuutta globaalissa maailmassa

Tuntuu hyvältä, kun voi parantaa ihmisten arkea

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

Lippumme elää ajassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.