Nyt näyttöä vastuusta, UPM

Paperiliiton työehtosihteeri Juho Kautto peräänkuuluttaa metsäyhtiö UPM:n yhteiskuntavastuuta työntekijöistä, jotka ovat irtisanomisuhan alla Jämsänkosken paperikone viitosen lopettamisen vuoksi (Ksml 19.11.). Vaatimukseen on helppo yhtyä.

UMP on suurista suomalaisyhtiöistä ympäristö- ja yhteiskuntavastuuraportoinnin edelläkävijöitä yhdessä Keskon, Metson ja Stora Enson kanssa.

Vastuullisuuttaan UPM vakuuttaa esimerkiksi uudelleenjärjestelytilanteessa seuraavasti: ”Uudelleenjärjestelytilanteissa UPM tekee tiivistä yhteistyötä viranomaisten ja muiden ulkoisten kumppanien kanssa ja tarjoaa Työstä työhön -ohjelman kautta työntekijöilleen taloudellista tukea uudelleenkoulutukseen, työllistymiseen, uusien yritysten perustamiseen ja toiselle paikkakunnalle muuttoon.”

Vaatimus yhteiskuntavastuusta ei ole voittoa tuottavalle metsäjätille kohtuuton. Työpaikkojen menetykset ja tulossa olevat irtisanomiset sekä moninaiset kerrannaisvaikutukset heikentävät merkittävästi Jämsän kaupungin taloutta ja palveluja. Luultavasti myös poismuutto lisääntyy ja vaikutukset ulottuvat metsänomistajiin saakka.

Jämsän kaupungissa työttömyys on ponnisteluista huolimatta pysytellyt korkealla. Kunnille on lisäksi tulossa valtiovallan puolelta yhä suurempi vastuu työttömyyden hoidosta.

Valtiovallan kädenojennuksena Jämsä on jo nykyiselläänkin ns. äkillisen rakennemuutoksen tukialue aiempien isojen työpaikkamenetysten vuoksi. Rakennemuutosalue-status ei paljon lämmitä, mikäli tukitasoa ei pystytä korjaamaan paremmaksi.

Nyt käynnistyvät UPM:n yt-neuvottelut jatkuvat joulu- ja uudenvuoden pyhien vuoksi tammikuulle.

Vetoomukseni on, että näissä neuvotteluissa päästäisiin tulokseen, jossa irtisanottaville räätälöitäisiin työllistymistä ja yrittäjyyttä tukeva ammattikurssitus ja työllistämisohjelma. Uudelleenkoulutuspaketilla voitaisiin hoitaa haavoja parhaiten niin yksilön kuin yhteisön näkökulmasta.

UPM:n yhteiskuntavastuulle on nyt suuri tilaus ja myös näytön paikka.

Arja Paakkanen

kaupunginvaltuutettu (vas.)

Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.