Nyt on ilmastokeskustelun aika

EU-vaaleissa tuotiin esille mediassa laajalla rintamalla ensimmäistä kertaa ne vaatimukset, joita Euroopan parlamenttiin menijältä edellytetään. Tätä keskustelua media kävi kautta linjan, pienistä lehdistä suuriin ja myös sähköinen media oli mukana. Tällaista ajan tasalle tulemista ei ole aikaisemmin tapahtunut.

Toivoa sopii, että näkökulma jatkuisi myös parlamentti- ja kuntavaaleissa. Kuntavaalien ja luonnollisesti eduskuntavaalien sisältökysymykset ovat nykyään maailmanlaajuisia ja monimutkaisia.

Ilmastonmuutos on keskeinen esimerkki ongelmasta, jota puolueet eivät voi sivuuttaa.

Euroopan parlamentin työtä sivuaa heti syksyllä Kööpenhaminan ympäristökokous, jossa ratkotaan keskeisesti ihmiskunnan tulevaisuutta. Pyrkiikö ihmiskunta edes torjumaan uhkaavan ympäristökatastrofin, jota tutkijat ennustavat entistä yksimielisemmin ja kärjekkäämmin? Vai heitetäänkö hanskat tiskiin? Annetaanko tulevaisuuden sukupolvien maksaa nälällä ja kuolemalla ahneutemme ja ja välinpitämättömyytemme laskun?

Suomi on ilmastokeskustelussa vuosikausia Eurooppaa ja muuta maailmaa jäljessä. Miksi ilmastonmuutoksesta ei tullut EU-vaalien keskeistä johtoteemaa?

Suomen meppiryhmä ei ole huono. Pidän protestiääniä aivan oikeutettuina.

EU-jäsenyys osoittaa nyt uudenlaisen tarpeellisuutensa väistämättömissä ilmastokysymyksissä. EU joutuu myös ratkaisemaan historiallisen olemassaolonsa ydinkysymystä. Taloudellisen kasvun näkökulma on läpiharavoitava ilmastoehtojen kautta. Lisäksi humanitääriset kysymykset ja sosiaaliset näkökohdat nousevat esiin aivan uudella tavalla.

Näissä tehtävissä kypsät naiset ovat paikallaan.

ARJA SAHLBERG yht. tri. Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kertokaa meille, mitä kaupungistamme puuttuu

Taitetusta indeksistä ei ole paluuta palkkaindeksiin

Häiritsevä ajomelu varsinkin öisin on vakava terveyshaitta

Lyhyet

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.