Nyt on jo viimein aika lopettaa palkansaajien kiusaaminen

Juha Sipilän porvarihallitus jatkaa valitsemallaan linjalla ja pyrkii kaikin keinoin luomaan epävakautta työmarkkinoille.

Hallituksen aikomus tuoda eduskuntaan esitys irtisanomissuojan heikennyksestä pienissä, alle 20 ihmistä työllistävissä yrityksissä on tarkoitushakuista toimintaa romuttaa työsuhdeturvaa ja on suoraa jatkumoa 2015 alkaneeseen palkansaajien aseman heikentämiseen työmarkkinoilla.

Hallitus lähti vuonna 2015 heti hyökkäämään kovilla palkansaajaa vastaan. Pääministeri vaati 100 tuntia lisää vuotuiseen työaikaan ja veti hihasta pakkolakipaketin, millä kiristämällä sai ammattiliitot hyväksymään kilpailukykysopimuksen.

Ammattiliitoista lähes kaikki hyväksyivät neuvotteluiden jälkeen kilpailukykysopimuksen. Näin ne osoittivat pystyvänsä neuvottelemaan asioista.

Palkansaajat maksavat kovan hinnan siitä, että hallitus on uhmakkaasti hyökännyt ammattiyhdistysliikettä vastaan välittämättä mitä siitä seuraa.

Nyt eletään taloudessa nousukautta, mutta vielä yritetään heikentää työsopimuslakia vedoten kilpailukyvyn parantamiseen. Eihän tässä touhussa ole enää pienintäkään inhimillisyyttä.

Palataan vielä hallituksen esitykseen irtisanomissuojan heikentämiseen alle 20 henkilöä työllistävissä yrityksissä. Suomalainen työsopimuslaki ja yhteistoimintalaki antavat nyt työnantajalle keinot päästä työntekijästä eroon helposti verrattuna moniin muihin Euroopan maihin.

Työntekijän suojaa heikennettiin viimeksi vuoden 2017 alussa. Koeajan pituutta nostettiin kuuteen kuukauteen.

Koeajalla työnantaja ja työntekijä voivat purkaa molemmin puolin heti. Työnantaja pystyy varmasti kuuden kuukauden aikana arvioimaan haluaako hän palkata työntekijään vakituiseksi.

Perusteluja esityksen työllisyyttä parantaviin vaikutuksiin on vaikea uskoa. Lisäksi pienten yritysten rekrytointi vaikeutuisi. Työntekijä, jolla on valittavana pieni tai vähän suurempi työnantaja samalta alalta, tuskin valitsee sitä missä hänet voidaan mielivaltaisesti irtisanoa mitättömin perustein.

Palkansaajien kuppi on täyttynyt. Asialliset vetoomukset maan hallitukselle lopettaa toimet palkansaajien aseman heikentämiseksi ovat menneet roskakoriin.

Siitä seurauksena ammattiliitot ovat yhteisessä rintamassa valmiina vastatoimiin, jos ei hallitus lopeta kiusaamasta palkansaajia. Stop palkansaajan kiusaamiselle! Nyt on aika palata sopimisen tielle ja yhdessä kolmikannassa palauttaa luottamus työmarkkinoille.

Jarno Kemiläinen

pääluottamusmies

UPM Plywood

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Näistä vaaleista tulee sote-vaalit

Liikenteen päästöjen nopeaan alentamiseen Suomessa on keinoja

Lyhyet

Sähköautot, unta vai totta?

Tehoa Suomen talouteen

Jyväskylä myymässä sieluaan?

Lasten eriarvoisuus on hyvinvointivaltion häpeä

Terveellistä, vastuullista ja maistuvaa opiskelijaruokaa

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.