Nyt on tärkeää, että pienyrittäjyys ei tuhoudu

Koronavirus on järisyttänyt maailmaa ja aiheuttanut lukuisia kuolonuhreja eri puolilla maapalloa. Virukseen on suhtauduttu vakavasti.

Huomionarvoista on se, että aikanaan tästä noustaan. Se, miten nopeasti se tapahtuu, on ennen muuta kiinni valtiovallan yritysten ja varsinkin pienyrittäjien saamasta tuesta.

Jokainen kansantalous elää ja kuolee viimekädessä kotitalouksien ostovoimasta tai sen puutteessa. Suuri osa palkansaajista on lomautuksensa jälkeenkin jos ei aina ansiosidonnaisen, niin ainakin perustyöttyömyysturvan varassa. Pienyrittäjillä: taksinkuljettajilla, pienillä pizzeriolla, kahviloilla, siivous- ja kotipalveluyrittäjillä ei tällaista suojaa ole.

 

Pienet ja keskisuuret yritykset ovat suurin työllistäjä ja talouden selkäranka. On vaarana, että kamelinselkä katkeaa. Jos näin käy, jälleenrakentaminen käy tuskaiseksi, koska uusia yrittäjiä ei enää synny.

Kaikella kunnioituksella palkansaajia kohtaan. Fakta on kuitenkin aina ollut ja on, että yrittäjät tätä maata pyörittävät. Ei heillä ole mahdollisuutta jäädä kotiin – jos jäävätkin, niin yrityksen pitää yhä maksaa lakisääteiset velvoitteensa ja työntekijöiden palkat jne.

Vähintä, mitä hallituksen tulisi viipymättä tehdä olisi poistaa arvonlisävero kaikilta yrityksiltä puolen vuoden ajaksi. Se laskisi tuotteiden hintoja ja pitäisi kotimaisen kulutuksen käynnissä kriittisen ja kaaottisen virusepidemian hallitsemiseen asti.

 

Kovin montaa asiaa perustellaan terveydenhuollon kestokyvyllä ja jaksamisella. Toistaiseksi eli perjantaina julkisuudessa päivitettyjen tietojen mukaan Suomessa on koronaviruksen kuollut seitsemän ihmistä.

Onko niin, että Suomen terveydenhoitojärjestelmää ei lainkaan olisi mitoitettu poikkeusoloihin? Varmasti on mitoitettu. Sillä maallamme on valmiussuunnitelmat myös sotatilaa varten. Tämä kai riidatonta.

Nyt olemme onneksi kaukana sotatilasta – olkoonkin, että valmius- so. sotatilalait ovat nyt tarvittaessa käytössä.

On huolestuttavaa, jos rauhanoloissa ei vakavaan infektioon sairaustuneita saada hoidettua ilman, että media nostaa esille ”sankarilääkäreitä”, jotka twitterissä jakavat omia kuviaan. Sotatilassa hoidettavia olisi enemmän, eikä kuvien jakamiseen olisi aikaa.

 

Suomi nousee muun maailman tavoin tästä vitsauksesta viisaampana. Ylilyöntejä on syytä välttää.

Suomea järkytti aikoinaan Intian valtameren trunami, kun Thaimaassa kuoli vähän yli 200 suomalaisturistia.

Olin tsunamin aikaan Sri Lankan aseleponeuvottelujen pääjuristi. Itse Intian valtamerellä kuolleita oli vuorokauden aikana 240 000 henkeä.

Luonto on arvaamaton. Sellaisena se tulee hyväksyä.

Olli Santanen

Varatuomari, Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Hallituspuolueet lentoja vastaan

Liikenne- puisto on tarpeen!

Onneksi Hakkaraisen tietämättömyys pääsee julki

Lomautukset ovat väärä säästö

Lyhyet

Miksei Linkillä lento- asemalle?

Lyhyet

Uutissuomalaisen debatti: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle, varoittaa Risto Murto – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.