Nyt on työnantajien vuoro osoittaa malttia

Metalliliiton valtakunnallinen nuorisotoimikunta on huolissaan Suomen vientiteollisuuden tilasta. Esimerkiksi viime vuoden lopussa yhden kuukauden aikana metallialalta lomautettiin tai irtisanottiin 2500 työntekijää.

Työntekijät osoittivat hyväksyessään työllisyys- ja kasvusopimuksen, että he kykenevät vaikeassa taloustilanteessa maltilliseen sopimiseen. Työllisyys- ja kasvusopimus sisälsi äärimaltillisen palkkaratkaisun, joka vahvistaa Suomen teollisuuden kilpailukykyä mutta samalla heikentää työntekijän ostovoimaa. Maltillisen sopimuksen lisäksi työnantajat saivat valtiolta miljardiluokan alennuksen yhteisöveroon.

Metallin nuoret vaativat erityisesti työnantajilta, mutta myös valtiolta toimia suomalaisen vientiteollisuuden pelastamiseksi. Suomalainen teollisuus perustuu laadukkaisiin tuotteisiin, työntekijöiden korkeaan ammattitaitoon ja tuotteiden toimitusvarmuuteen. Ei voi olla niin, että työntekijät joustavat selkänahastaan ja samalla yritykset luistavat yhteiskuntavastuustaan eivätkä kunnioita tehtyjä sopimuksia.

Työllisyys- ja kasvusopimuksen tekstipuolella on hyviä kirjauksia. Metallin nuoret toivovat, että työnantaja- ja työntekijäjärjestöt pääsevät nopeasti sopimukseen osa-aikatyöntekijöitä koskevassa työtuntien tasaamisessa. Tällä vaikeutettaisiin nollasopimusten tekemistä. Nuoren on vaikea – ellei mahdoton – suunnitella elämäänsä, kun työtuntien määrästä ei ole varmaa tietoa.

Petri Ahokangas

puheenjohtaja

Metalliliiton nuorisotoimikunta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Sähköinen äänestys otettava käyttöön Suomessa

Mielipide: Perustuslaki ja oppivelvollisuus

Mielipide: Kurdiperheen tilanne on kestämätön

Mielipide: Keskusta huolehtii maakuntien lennoista

Lyhyet

Lyhyet

Hallituspuolueet lentoja vastaan

Liikenne- puisto on tarpeen!

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.