Nyt riittää työttömien kyykyttäminen

Työtön, mene 18 tunniksi töihin, että saat työttömyysetuutesi. Tämä on vaatimuksena sama kuin asunnottamalle sanoittaisiin: hanki nyt ensin asunto, niin sitten voimme auttaa sinua asunnottomuudessasi.

Tai: osallistu viitenä päivänä kurssille, vaikkakin työllisyyskursseja on vähennetty tai muutoin sinulle tulee yksi tuloton päivä lisää.

Tämäkö on sitä kannustinloukun purkamista?

Ja: hae vähintään 12 työpaikkaa, taikka saat 60 päivän karenssin...

Vaatimusten lista sen kuin vain pitenee, kun näistä hauista tulee raportoida viikottain te-hallinnon ylläpitämälle tekoälyllä varustetulle digitaaliselle järjestelmälle. Niitä 17 miljoonaa raporttia kukaan kuitenkaan ei koskaan lue...

Tällaisen aktiivimalliksi nimetyn innovatiivisen idean taakse on kätketty hallituksen kaavailema kilpailukykysopimuksen vastainen työttömien toimeentulon leikkaus.

Hallitus tuntuu edelleen kuvittelevan, että työttömät ovat vain kotona passiivisesti makaavia, työhaluttomia yhteiskunnan hylkiöitä, joita pitää aktivoida hyppyyttämällä heitä konsulttien haastatteluissa kolmen kuukauden välein. Ikään kuin työpaikat siitä lisäytyisivät!

No, ainakin konsulteille riittää hyväpalkkaista työtä ja työnantajille lisätyötä, kun selaavat saamiaan työhakemuksia, joita työttömät ovat pakotettuja lähettämään.

Suomessa odotetaan bruttokansantuotteen kohoamista ymmärtämättä sitä, että ei kansalaisten ostovoima lisäänny sillä, että jo ennestään vähävaraisten toimeentuloa leikataan.

Tai, että otetaan käyttöön osallistava sosiaaliturva, jonka myötä näiden onnettomien tulotaso uhkaa laskea perustoimeentulotuen minimitasolle.

Mistä ihmeestä näitä vähintään 18 tunnin palkkatyöpaikkoja löytyy jokaiselle työttömälle jokaisen kolmen kuukauden haastattelujaksoon?

Ja kuka jaksaa kohdata sitä loputonta kelpaamattomuuden tunnetta, kun kerta toisensa jälkeen saa lähettämiinsä työhakemuksiin vastausviestin: ”Kiitos hakemuksestanne, mutta ette tällä kertaa...” Jokainen tällainen viesti on pieni kuolema sen vastaanottavalle työttömälle.

Miten käy avointen työpaikkojen ilmoittamisen, kun niihin yhtäkkiä vyöryykin tuhansia hakemuksia, ihan vain hakemisen pakosta? Ja työnantajat varmasti ilahtuvat?

Entä kun odotat Kelalta toimeentulotukipäätöstä ja nälkä kaikertaa sisuksissa, laskut painaa päälle ja joudut puntaroimaan ostatko ruokaa vai mahdollisesti tarvittavat lääkkeet? Tai kun oikeasti ei ole rahaa matkustaa haastatteluun kolmen kuukauden välein, koska jokainen euro on tiukalla?

Lopettakaa nyt ihmeessä jo työttömien syyllistäminen, kyttääminen ja kyykyttäminen. Työttömyys on jo itsessään riittävän kova taakka kannettavaksi, siihen ei enää tarvita ihmisarvoa laskevia temppuja.

Työtön tarvitsee työn, josta saa palkkaa, jolla voi tulla toimeen tässä hyvinvointivaltiossa.

Eija Tuohimaa

toiminnanjohtaja

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Wallinheimon kirstu on pohjaton

Lyhyet

Lukijan kuvaRastaiden pitopöytä. Kuva: Rauno Parkkila

Lukijan kuvaMarraskuun räntää. Kuva: Veikko Saraste

Etusijalle lapset ja nuoret

Honkonen ja keskusta ovat unohtaneet suomalaiset

Opiskeluhuollon kysyntä kasvaa

Miksi nuori haluaisi äänestää vaaleissa?

Henkilöittäminen on ovela ja suosittu sumutuskeino

Kaksi merkittävää ratsastajaa ja valkoiset hevoset

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.