Nytkö on lukioiden vuoro?

Olipa erinomainen kirjoitus entisestä Jyväskylän konservatorion rehtorista Juhani Laurilasta ja hänen ajatuksistaan Keskisuomalaisessa 14.6. Se sattui juuri sopivaan saumaan, kun ollaan miettimässä Jyväskylän kaupungin lukioiden siirtoa koulutuskuntayhtymälle.

Vuonna 1995 mietittiin Konservatorion musiikkikoulutuksen uudelleen organisoimista kolmen vaihtoehdon pohjalta ja päädyttiin lopulta, että se siirtyi 1998 osaksi Jyväskylän Ammattikorkeakoulua. Vaihtoehtoina olisi ollut yhteistyö Jyväskylän yliopiston kanssa tai jopa toisen musiikkikorkeakoulun perustaminen Sibelius-Akatemian rinnalle.

Ja mihin on nyt menty? Pitkäaikaisena Konservatorion valtuuston ja hallituksenkin jäsenenä, harmittaa 1990-luvun alun opettajakunnan hienon huippuosaamisen menetys. Työllisyys oli silloin ominaista into ja tavoitteellisuus sekä oppilaiden innostaminen huippusaavutuksiin. Sen aisti positiivisena luottamushenkilö ja äitikin. Olihan itsellänikin neljä lasta siellä opiskelemassa.

Parhaansa opettajat nytkin tekevät, mutta jotain ikään kuin kuoli tässä muutoksessa. Itse en enää halunnut jatkaa siellä luottamustehtävissä muutoksen jälkeen.

Nyt ollaan hengeltään samassa tilanteessa lukioiden siirtämisessä koulutuskuntayhtymään. Meillä on hyvät lukiot ja kaikki yhteistyö kurssivaihdon suhteen toimii hyvin ammattiopiston kanssa. Oppilaita koskeva käytäntö on jo olemassa!

Mitä lisäarvoa tulee, että kaupunki antaa päätösvallan itseltään koulutuskuntayhtymälle? Luottamusmiesjohtokunta on liian pieni lapanen turvaamaan vahvaa omistajaohjausta, jos rahat tulevat yhtymään ja lopulta sen kautta. Vaikka on lama ja raha ratkaisee nyt tässä hetkessä paljon, ei heitetä huippuosaamista ja lukiokohtaista intoa saavuttaa oppilaiden kanssa hyviä tuloksia yleissivistävänä laitoksena oman rehtorin johdolla.

Jokainen menestyvä koulu tarvitsee myös oman rehtorinsa. Lukioita on kehitettävä erillisenä koulutusmuotona. Perustelut lukiokoulutuksen siirrosta koulutuskuntayhtymälle eivät vakuuta.

Toivon ettei tehdä uutta virhettä ja menetetä Jyväskylän koulutuskaupungin hyvää imagoa.

Muutoksia on menossa jo liiankin kanssa; kuntaliitokset, yliopistolaki, elinkeinopoliittiset avaukset. Ei tehdä muutoksia joitten tarpeellisuudesta ja onnistumisesta ei ole takuita. Kiitos Juhani Laurilalle rohkeista mielipiteistä.

Otettaisiin jo vihdoin opiksi!

PIRKKO WEIJO kaupunginvaltuutettu sivistyslautakunnan varajäsen Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Lyhyet

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.