Ohjaamot tarvitaan myös aikuisille

Työllisyystilastot ovat olleet viime aikoina mukavaa luettavaa. Lokakuun lopussa työttömiä työnhakijoita oli Työ- ja elinkeinotoimistoissa 42 400 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Erityisen hienoa on, että pitkäaikaistyöttömien työnhakijoiden määrä oli vähentynyt 26 300, ollen näin lähes puolet kokonaisvähennyksestä.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työssäkäyvien määrä oli lisääntynyt vuoden aikana 43 000 henkilöllä, mikä on mahdollistanut 71,5% työllisyysasteen.

Juuri julkaistu Osatyökykyisten reitit työelämään -raportti nostaa kuitenkin esille vakavan haasteen. Ikääntyneiden, osatyökykyisten ja ulkomaalaisten työnhakijoiden työllistyminen on edelleen vaikeaa siitäkin huolimatta, että työttömyys, mukaan luettuna pitkäaikaistyöttömyys on vähentynyt.

Yhä useammin pitkään työttömänä olleelle tarvitaan te-palveluiden lisäksi niin terveydenhuollon, kuin työkyvyn arvioinnin palveluita. Nykyisellään sekä palvelut että sosiaaliturva on niin hajallaan, että osatyökykyisellä on riski pudota sen ulkopuolelle, oman onnensa nojaan.

Tarve monialaiselle yhteispalvelupisteelle on ilmeinen.

Esimerkkejä monialaisista yhteispalvelupisteistä on jo olemassa. Nuorisotakuun mukanaan tuoma Ohjaamo on matalan kynnyksen palvelupiste, jonka toimintamalli rakentuu monialaisesti tietoa, neuvontaa, ohjausta ja tukea tarjoavasta, eri hallinnonalojen peruspalveluista ja laajasta yhteistyöverkostosta.

Palvelu toimii ilman ajanvarausta. Nykyisellään näitä alle 30-vuotiaita nuoria palvelevia Ohjaamoita on yli 60 ja toiminta laajentuu jatkuvasti. Keski-Suomessa viimeisimpänä avattiin Äänekosken Ohjaamo.

Ohjaamopalveluita käyttäneet nuoret ovat olleet erittäin tyytyväisiä palveluun. Valtakunnallisessa kyselyssä asiakkaat ovat vuodesta toiseen antaneet toiminnan keskiarvoksi reilusti yli 9.

Tämä kertoo siitä, että yhdeltä luukulta saatavalle monialaiselle palvelulle on tarve. Tarve ei suinkaan poistu kuntalaisten täyttäessä 30 vuotta.

Tulevaisuudessa meidän tulee laajentaa Ohjaamoiden palvelut kattamaan myös aikuiset.

Kun rakennamme tulevaisuuden maakunnallisia palveluita, tulee meidän luoda työkykypalvelut, jossa matalan kynnyksen palvelupisteissä, yhteistyötä tekevät te-palvelut, Kela, perustason sosiaali- ja terveyspalvelut ja muut palveluntuottajat, kuten oppilaitokset ja kolmassektori.

Apua tarvitsevaa ihmistä ei saa heitellä luukulta toiselle, kenenkään ottamatta kokonaisvastuuta tilanteesta.

Kun ihminen tarvitsee apua, hänen on saatava sitä vaivattomasti. Se on sekä inhimillisintä, että viime kädessä halvinta. Kun työvoimapalvelut toimivat sujuvasti, voimme asettaa seuraavaksi työllisyystavoitteeksi 75%.

Johanna Karjula

kaupunginvaltuutettu (kesk.)

kaupunginhallituksen jäsen

kansanedustajaehdokas

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Miten sotea pitäisi seuraavaksi uudistaa?

Puolimatka lietsoo mediapaniikkia

Kasvis- ruokaa asiakas- lähtöisesti

Lyhyet

Autoilu kuuluu Suomeen jatkossakin

Lyhyet

Onko mikään muuttunut?

Toukofestin jatko on auki

Painavaa asiaa aktiivi- mallista

Opintotuen tulovalvonta on perusteellisesti ohjeistettu

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.