Ohjuksia, epäselvyyksiä ja vaihtelevaa kriisitiedottamista

Lienee totta, että natolaiset pudottivat ja kadottivat ohjuksen vastikään Virossa, mutta vastaavasti venäläisohjuksen lennosta Suomeen (1985) elää vielä vääriä käsityksiä.

Kun ohjusta ei heti löytynyt, sulkeutuivat rajamiehet kasarmille torjuen kaikki kansainvälisen lehdistön kyselyt. Myöhemmin, kun Inarin järven jäältä löytyi ohjusromun osia, siirtyi tutkinta Ilmavoimille ja tiedotus avautui saman tien.

Viron ohjuksen putoaminen ei ole voinut olla vahinko, tuskin tekninen vikakaan, vaan todennäköisin syy on ohjaajan näppihäiriö. Ehkä laukaisunappia peittävää suojakantta on hypistelty samalla laukaisunappia hipaisten.

Kotisuomesta en nyt muista juuri näitä näppihäiriötapahtumia paitsi yhden, jossa koulutettava pudotti Fougan siiven alta 50-kiloisen hiekalla täytetyn harjoituspommin Kauhan kylälle.

Nykyisin kaikki ilmassa tapahtuvat sattumukset ovat vaarallisia vahingon tai ainakin nopeasti liikkeelle lähtevien huhujen takia. Pahimmillaan ne laukaisevat vastapuolen torjuntatoimet kohtalokkain seurauksin.

Twitterit lähtevät samalla soimaan ja tieto saa totuuden arvon, vaikka asiaa ei olisi nimeksikään. Luulen, että jos ohjus singahtaa Naton koneesta, on kyseessä vahinko ja jos taas idästä, on kyseessä provokaatio.

Tällainen mykkä halon kokoinen laite ei juuri pahaa jälkeä tee, ellei se satu putoamaan vahinkoa aiheuttavaan kohteeseen. Joutuu kysymään, minne ovat päätyneet esimerkiksi Pohjois-Korean ampumat sadat strategisiksi kuvatut ohjukset niiden putoillessa pitkin maailman meriä.

Jatkuva uhkien maalailu ja mm. ohjuskokeet turruttavat mielet, eikä niiden vaaroille juuri osaa painoa panna. Onneksi pidikkeet eri leireissä ovat vielä pitäneet.

Viimeisisimpiä tuhouutisia ovat presidentti Trumpin suunnittelemat avaruuspuolustusjoukot presidentti Reaganin tähtien sota -strategian malliin. Kysymyksessä lienee ulkoavaruuden aseistaminen ja uuden tähtien sota -opin luominen.

Toinen vaihtoehto on, että kustannuksiltaan huikeilla utopioilla pyritään pelkästään Venäjän talouden raunioittamiseen Neuvostoliittoon kohdistetun paineen tavoin. Ohjuksista avaruussotiin on surullista utopiaa, joille ei järjellistä selitystä voi löytää.

Lars-Olof Fredriksson

Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Vastuu ja politiikka

Todistusvalinta ei vanhoja ylioppilaita muistele

Punamultabudjetti kasvattaa ostovoimaa

Lyhyet

Halpatyö kelpaa – ja silti sitä voi surutta moittia

Muutetaan maailmaa!

Lyhyet

Lyhyet

Uusi sairaala Nova raiteilleen

Ilmastonmuutos saadaan vielä kuriin yhteisvoimin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.