Ohutpohjaisilla vain kilpailuihin

Kengät jalassa vai ilman -juttu (Ksml 2.12.) pohti mielenkiintoista ongelmaa kevyiden ohutpohjaisten ja tukevien paksupohjaisten juoksukenkien välillä. Kumpaa nyt sitten käyttää, olkoonkin sitten kampurajalka tai niin tuttu latuskajalka eli lättäjalka?

Jos nyt ymmärsin oikein, ohutpohjaisilla kengillä artikkelissa tarkoitettiin kevyitä, notkeita, rullaavia ns. "maratontossuja".

Muuttuva tekijä on myös alusta, millä juosta. Onhan selvää, että juoksijat käyttävät poikkeuksetta näitä "maratontossuja", kun kilpaillaan asfaltilla ja maantiellä. Harvoja poikkeuksiakin on. Abebe Bikila juoksi olympiavoittajaksi maratonilla vuonna 1960 ilman kenkiä aikaan 2.15. Neljä vuotta myöhemmin jalassa olivat kuitenkin voimistelukengät, voitoaika oli 2.12.

200-250 gramman ohutpohjaiset, kevyet rullaavat sellaiset on kyllä tarkoitettu pelkästään kilpajuoksuun, juoksijan näköisille, treenatuille ihmistyypeille eikä isomman kehon massan omaaville kuntoliikkujille. Ohutpohjaisilla sitten vaikka kuntoradoille ja metsäpoluille sauvojen kanssa!

Kokemuksella voin sanoa, että kun omaa pahan ylipronaation lättäjaloilla, suosittelen yli 300 gramman tukevia ja tukipohjallisilla varustettuja tossuja harjoitteluun ja etenkin maratonille.

Näin myös käynnit maalaislääkärin luona vähentyvät tuntuvasti, jos juoksun ottaa melkein vakavasti. Kova asfaltti on pahin vihollinen jaloille -olkoonkin jalassa sitten mitkä kengät tahansa!

ARTO HYYTIÄINEN 45 maratonia Saarijärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Hyvinvoivat vanhemmat ovat hyvinvoivien lapsien voimavara

Rinteen pikavippibudjetti kurittaa ahkeraa keskiluokkaa

Lyhyet

Lyhyet

Oikeaa isänmaallisuutta globaalissa maailmassa

Tuntuu hyvältä, kun voi parantaa ihmisten arkea

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

Lippumme elää ajassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.