Oikea summa on yli miljardi euroa

Jorma Metsä-Ketelä esitti (KSML 5.11.) eräitä lukuja ulosottotoimesta. Valtakunnanvoudinvirasto oikaisee tietoja seuraavasti: Velallisilta ei ulosotossa peritä vuositasolla 100 miljoonaa euroa, vaan yli miljardi euroa, vuonna 2017 1,054 miljardia euroa. Tämän lisäksi vuonna 2017 perittiin valtiolle ulosoton asiakkailta, joita ovat sekä velalliset että velkojat, asiakasmaksuina lakiin perustuvaa ulosottomaksua 77,3 miljoonaa euroa.

Peritty 1,054 miljardia euroa tilitettiin velkojille lyhentämättömänä ja 77,3 miljoonan euron ulosottomaksutulo jäi valtiolle ulosottolaitoksen ylläpitoon. Tällä katetaan ulosottotoimen ylläpidosta valtiolle aiheutuvista menoista noin 80 prosenttia.

Ulosottotoimen menot ovat vuositasolla hieman alle 100 miljoonaa euroa. Veronmaksajat vastaavat siten ulosottolaitoksen ylläpitokustannuksista yhteensä noin 20 miljoonalla eurolla vuodessa. On oikeuspoliittinen kysymys, miten paljon ulosoton menoista katetaan asiakasmaksuilla ja miten suuri osa verovaroilla. Valtiolle ulosotto tilittää erilaisina perittyinä saatavina yli 400 miljoonaa euroa vuodessa.

Näistä huomattava osa on maksamattomia veroja. Veronmaksajan näkökulmasta tämä fiskaalinen tulos saadaan siis noin 20 miljoonan euron panostuksella. Ulosoton tulos ei ole pelkästään euroja. Ulosoton tehtävä on huolehtia tuomioiden täytäntöönpanosta ja suoraan ulosottokelpoisten saatavien perinnästä.

Siinä tehtävässä se osana oikeuslaitosta huolehtii oikeuden toteuttamisesta. Se antaa puolueettomana oikeusviranomaisena oikeussuojaa prosessin asianosaisille.

Juhani Toukola

valtakunnanvouti

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Muovijätteet kiertoon nykyistä helpommin

Peltipoliisi ei yksin pärjää

Lyhyet

Lyhyet

Maassamme muhii katastrofi

Lyhyet

Päijänteen korkeutta ei pidä säännöstellä

Teemoitus lyö tiukat länget taiteilijalle

Kirurgiaa vain keskussairaalassa?

Hallitus ajoi TYP-palvelut alas tuomatta mitään uutta tilalle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.