Oikeudenmukaisuus on todellisen hyvinvoinnin perusta

Keski-Suomen vaalikenttiä kiertäessäni olen saanut tutustua kansan toiveisiin, kysymyksiin ja väittämiin ruohonjuuritasolla. Maalaisjärjellä varustetun kansan palautteessa on ollut ilo on ollut todeta vanha hokema oikeaksi: ”Äly on ympäri kyliä!”

Eduskuntaan kohdistuu kosolti muutostoiveita: Kansanedustajien ja avustajien määrää vähemmäksi, valtiosihteerit oikeisiin töihin, loma-ajat edustajilla vastaamaan kansan yleistä lomakäytäntöä, puoluetuet vihdoinkin historiaan, puoluepukaroinnista yhteisten asioiden hoitoon ja ryhmäkuri pois sitomasta edustajien päätösvaltaa. Ministereiden määrää pienemmäksi ja sitoutuminen koko hallituskaudeksi.

Ylivoimaisesti suurin toive on työllisyystilanteen parantaminen. Se on myös yhteinen huolenaihe yksityisillä ja yrittäjillä. Ehdotukset ulkomaisen työvoiman pestaamisesta nykytilanteessa saavat tylyn vastaanoton.

Yhtenä tulppana nuorten työllistymiseen nähdään hyvillä eläketuloilla jo olevan väen viipyminen työssä. Yrittäminen on luku sinänsä, jos yrittäjä työllistää toisiakin, heidän tulee saada jatkaa työssä vaikka satavuotiaaksi.

Yrittäjien suurena haasteena on byrokratian ja sääntelyn rasittavuus ja kalleus. Kasvua on kuulemma havaittu lähinnä veroasteessa.

Sukupolvenvaihdos ja siihen liittyvät omistus ja verotusjärjestelyt askarruttavat vanhenevaa yrittäjäsukupolvea. Työelämän joustoissa nähdään mahdollisuus kilpailukyvyn parantamiseen.

Koulutustarjonta eri aloille on uhkana vähetä, jonka uhan kantavat nuoret ja yrittäjät yhdessä. Innovaatio- ja rahoitustukea kaivattaisiin paljon nykyistä enemmän.

Suuri yrittäjäjoukko maaseutuelinkeinojen harjoittajia perheineen pitää huolta leivästä ja Suomen pelastavasta puusta. Heidän elämänpanoksensa vähättelyä ja palveluiden aliarvioimista maamme ei kestä. Koko Suomi asuttuna luo turvan käytännössä ja tunnetasossa.

Kuntarakenne ja sote-uudistus loppukiemuroineen on ollut kentällä suorastaan naurunaihe, joillekin ikävästi jopa kirosana. Vahvaa epäilyä valmistelijoiden sisälukutaidosta on laajalti.

Odotukset sosiaali- ja terveyspalvelujen riittävyydestä, läheisyydestä ja hinnoista ovat vanhenevan väestön ja lapsiperheiden tärkeimpiä asioita. Eläkeläisten pitäminen kuluja aiheuttavana kansanosana on todella loukkaavaa. Koti-Suomen rakentajat ovat edelleen voimavara maallemme elämänviisauksineen ja esimerkkeineen. He odottavat oikea-aikaista hoitoa, kuntoutusta ja turvallista asumista.

Turvallisuus nousee liki jokaisessa keskustelussa kuumaksi aiheeksi. Sisäinen ja ulkoinen turvallisuus onkin terveyden ohella seniorikansalaisten toiveitten keskiössä.

Henkilökohtaisesti, kansanedustajaehdokkaana yhdyn ympäri kyliä saamaani palautteeseen. Toiveet ovat mielestäni realistisia ja mahdollisuuksien rajoissa. Huolet ja toiveet kiteytyvät yhteen arvoon, joka on valitettavalla tavalla kateissa: oikeudenmukaisuuteen.

Oikeudenmukaisuus on perusta todelliselle hyvinvoinnille. Nuorten ja vanhojen elämää suuresti tyydyttää jos he voivat kokea saavansa oikeudenmukaisuutta. Harvat pohjimmiltaan edellyttävät kerskaa elämäänsä. Useimmat toivovat tasavertaista ja oikeudenmukaista kohtelua perheessä ja yhteiskunnassa.

Tahdon olla edistämässä oikeudenmukaista päätöksentekoa eri sukupolvien parhaaksi. Arvot – koti, usko ja isänmaa – velvoittavat ja luovat rohkean otteen tulevaisuuteen. Nyt kyliltä ja kaupungeista äänestämään oikeudenmukaisen arjen, turvallisen Suomen ja kestävien kristillisten arvojen puolesta!

Onni Haapala

kaupunginvaltuutettu

maakuntavaltuutettu

kansanedustajaehdokas (kd.)

Keuruu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.