Ole hiljaa ja ota pillerisi

Noin puoli miljoonaa suomalaista ottaa säännöllisesti masennuslääkkeitä. Tilastojen mukaan kulutus on kasvanut roimasti viimeisen 20 vuoden aikana.

Vielä surullisempi tieto on se, että psyykenlääkkeitä määrätään yhä useammin lapsille ja nuorille. Nykyajan suomalainen pahoinvointi hoidetaan lääkkeillä. En epäile, etteivätkö monessa tapauksessa nuo lääkkeet auttaisi.

Suomessa on lisäksi tuhansia ihmisiä, joilla on alkoholiongelma ja huumeongelma. Jos hyväksymme, että alkoholi ja lääkkeet ovat myös huumeita, on meillä Suomessa suuri ongelma: merkittävä prosentti suomalaisista on huumeiden käyttäjiä.

Sosiaalitutkijat ovat varmastikin pohdiskelleet, miksi me olemme niin sairaita. Elämänkokemukseni perusteella minulla on tähän vastaus: yksinäisyys, talousahdinko ja egoismi ovat perimmäiset syyt.

Suurin osa suomalaisista nöyrästi kärsii oman kohtalonsa, ja monet jopa ajattelevat, että jos heillä menee huonosti, se on todennäköisesti oma vika tai että vain kävi huono säkä.

Ja kyllä, oma vika on varmaan yksi tärkeä syy, mutta ei läheskään se oikea syy. Ihmiset on jätetty yksin kärsimään omat kohtalonsa, koska monet suomalaiset ovat äärimmäisiä egoisteja. He eivät yksinkertaisesti pysty enää tuntemaan myötätuntoa heikompia kohtaan, empatia on kadonnut.

Kun talousahdinko iskee, melkein aina syynä on se, että talousjärjestelmä rakennettu jonkinlaiselle darwinistiselle logiikalle: olet heikko, et pärjää, oma vika, senkin luuseri.

Poliittiset päättäjät katsovat, kun suomalainen huutaa apua kuin Munchin Huuto ja vastaus on: ota pilleri ja ole hiljaa. Nämä päättäjät keskustelevat sen yksinäisen, kärsivän suomalaisen kanssa silloin kun vaalit lähestyvät. He lupaavat meille ystävyyttä, ymmärtäväisyyttä ja läheisyyttä, ja kun kiltisti olemme äänestäneet heitä, he taas sanovat: ole hiljaa, älä mellakoi ja ota sun pillerisi.

Miguel López

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Muisti on herkkä häiriintymään

Nelostien siirto loi liikennesumpun

Lyhyet

Lyhyet

Puun käyttö turvaa metsien hiilensidonnan

Tarvitsemme nopeat yhteydet

Lyhyet

Hoitajamitoitus-vääristelyä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.