Olemisen problematiikka

Usein ihminen joutuu elämisen tasostaan ja oppiasteistaan huolimatta erään, kuin ulkoisen voiman alaiseksi. Tuo voima on kuitenkin meidän jokaisen sisällä asuva olemisen perustekijöitä kyselevä aspekti, joka vaatii vastauksia.

Tuo kyselijä haluaisi tietää, mistä johtuu, ettei tyytyväisyyttä voi omistaa ja pelkästään oleminen tuntuu joskus hyvin tyhjältä? Sen kyselijän sinnikkyyttä joutuu myös ihmettelemään ja viimeistään silloin toteamaan, ettei olekaan yksi kokonaisuus, vaan osapersooniensa kolminaisuus. Huolimatta siitä, että tuntee olevansa henkisesti ehyt.

Kolmea psyykessä asuvaa tekijää voimme vapaasti nimetä ja luokitella niiden arvojärjestystä. Kuitenkaan se ei aina ole se määräävin tekijä, mitä yksilö käytännössä joutuu "tottelemaan". Sillä aina joku niistä on saavuttanut auktoriteetin aseman.

Voin nimetä tuosta henkisestä koalitiosta ensimmäisen vaikkapa minäksi, joka on oppinut ja omaksunut hyväksyttävän ulkoisen käyttäytymisen. Johon myös ystävät, tutut ja vieraammatkin ovat tutustuneet.

Seuraavaa osatekijää yliminäksi, johon varhaislapsuuden turvattomuus ja sosiaalinen kasvuyhteisö, sekä kasvuiän aikana tapahtunut normaalikin uskon-opetus on jättänyt jälkensä.

Tuo käsittämättömän taivaallisen ulottuvuuden ja kuoleman jälkeisen elämän merkityksen toteaminen ja ymmärtäminen luo ihmiselle mainitsemani yliminän, joka on kuin alati valvova silmä ja tuomari, mutta myös armahtaja.

Kolmas voimakas tekijä on minäitse, joka on jo vauvana ilmi tuleva elämän voima.

Se pursuaa vimmalla esiin jokaisesta solusta. Se omaa geeniperimänään itsesäilytysvaiston ja elossa pysymisen voiman. Siihen sisältyvät myös vietit ja rakkauden tarve. Vietit joilla voi tyydyttää nautinnon haluaan ja varmistaa sukunsa jatkumisen.

Se sisältää myös tunteiden kirjon, alkukantaisia vaistoja ja myös negatiivisia tunteita kuten kateus, viha, vallan ja koston halu. Joita sitten yhteisöllisyyden sopeutuessaan joutuu hillitsemään.

Tuosta kolminaisuudesta, sen osatekijöiden välisestä taistelusta, johtuu suurimmat ihmisen elämään liittyvät ongelmat. Noiden kolmen tekijän arvojärjestykseen laittaminen on se suurin tehtävä, mikä jokaisen yksilön on jossain vaiheessa tehtävä. Tai luovutettava peli ja annettava lahjaksi saamansa ainutkertainen olemisensa päätäntä, jollekin ulkopuoliselle, vaikkapa aatteelle - uskonnolle?

Onnelliset taivasuskoiset ovat tehneet ratkaisunsa ehkä jo nuoruutensa tunnekuohujen myrskyissä. Heille yliminä, eli otsalohkossa asustava humaanius, on saavuttanut henkisen valta-aseman ja tunne-elämän muut toiveet ovat alistetussa asemassa. Heille on myös taivaselämästä tullut tätä elämää suurempi asia. Mutta heilläkin on omat sisäiset tuskansa. Taivas ja helvetti, maailma ja elämä, ne kaikki mahtuvat ihmisen aivoihin..

URPO MANNINEN Jämsänkoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

Vihervasemmiston uhrikultti ja kastijako eivät ole tasa-arvoa

Kaiken takana on nainen?

Kirjasto vaikapakka?

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.