Olemme samanarvoisia, mutta emme samankaltaisia

’’Erilaisuus on rikkaus’’, olemme joskus kuulleet jonkun sanovan. Mutta kaikki eivät arvosta tätä rikkautta. Erilaisuus on laaja käsite; sitä käytetään puhuttaessa kulttuureista, uskonnoista, ihmisistä ja heidän luonteenpiirteistään. Omat mielipiteemme ovat yksi erilainen kokonaisuus.

Pelkäätkö ilmaista mielipiteitäsi, pelkäätkö olla oma itsesi tai mietitkö mitä muut sinusta ajattelevat?

Mielipiteiden ilmaiseminen voi olla jollekulle vaikeaa, koska hän voi pelätä, että hänen mielipiteilleen nauretaan. Siksi mielestäni meidän tulisi olla avoimempia uusille, erilaisille ihmisille ja ajatuksille.

Nuori voi kokea kiusaamista oman ulkonäön, ihon värin tai puhetyylin takia. Kenenkään ei pitäisi joutua muuttamaan itseään esimerkiksi sen vuoksi, että hyväksyttäisiin mukaan porukkaan, eikä kenenkään pitäisi joutua kiusatuksi siitä, että on jollakin tavalla erilainen.

Maailmassa on eri näköisiä, luonteenpiirteiltään erilaisia, eri asioihin uskovia, erilaisia elämänarvoja omaavia, eri asioista kiinnostuneita ja taustoiltaan erilaisia ihmisiä.

Ja nämä kaikki erilaisuus todella arvokasta. Ajattele, jos kaikki ihmiset olisivat samanlaisia, pitäisitkö siitä? Haluaisitko elää maailmassa, jossa ei tunnetta erilaisuutta?

 

Meillä on usein ennakkokäsityksiä ihmisistä, joita emme tunne lähes lainkaan. Esimerkiksi uutisointi turvapaikanhakijoiden kotimaista on usein negatiivista, minkä vuoksi ennakkokäsitykset turvapaikanhakijoista ovat usein myös negatiivisia.

Ikinä ei pitäisi olettaa kenestäkään mitään pelkästään taustan perusteella. Ihmisiä pitäisi ajatella yksilönä eikä yhdistää esimerkiksi ihmistä hänen kotimaahansa tapahtumiin.

Tausta muovaa sekä hyvää että huonoa kuvaa ihmisistä. Yksi erilaisuus minussa on se, että olen maahanmuuttaja ja josta monella voi olla mielipiteitä.

Lopullisia johtopäätöksiä ihmisistä ei pidä tehdä esimerkiksi sen perusteella, miltä he näyttävät ja vaikuttavat silloin, kun tapaat heidät ensimmäisen kerran.

Vasta kun olet tutustunut ihmiseen kunnolla, tiedät millainen hän oikeasti on. Pelkkä ulkokuori ei kerro kaikkea ihmisestä.

 

Maailma olisi parempi paikka, jos ja hyväksyisimme kaikki sellaisina kuin he ovat. Olisi helpompaa olla oma itsensä ja ei tarvitsisi aina miettiä, mitä muut ajattelevat.

Jokaisen pitäisi saada olla oma itsensä ja olla ylpeä siitä. Mielestäni ihmisten pitäisi kerätä ympärilleen erilaisia ihmisiä, mikä muuttaisi heidän ennakkoluulojaan ja ajattelutapaansa ihmisten erilaisuudesta.

Olen afrikkalainen ja äidinkieleni ei ole suomi, mutta olen onnellinen siitä, että saan olla erilainen oma itseni.

Olemme samanarvoisia, mutta emme samankaltaisia vaan erilaisia. Erilaisuus on todellakin rikkaus ja siitä on pidettävä kiinni. Arvosta omaa erilaisuuttasi ja vielä enemmän toisten erilaisuutta.

Ole siis avoin uusille, erilaisille ajatuksille ja ihmisille, hyväksy kaikki sellaisina kuin he ovat ja yritä välttää ennakkokäsityksiä ihmisistä.

Adam Dunshime

Mankolan yhtenäiskoulu 8. lk.

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.