Olemme tierahoituksen suurin menettäjä

Helsingin Sanomatkin on nyt sen kertotnut (HS 15.4.). Liikenneviraston virallisiin lukemiin tukeutuen: Keski-Suomi on ollut tierahoituksen suurin menettäjä vuodesta 2011 kuluvaan vuoteen 2015. Ja sen kyllä näkee ja tuntee maakunnan kelirikkosilla ja muutoinkin heikkokuntoisilla teillä.

Puheet asiasta eivät siis ole ”tarpeetonta narisemista” tai ”edellisten hallitusten tekosia”. Sanotut todistavat, että Keski-Suomeen tänä vuonna tuleva perustienpidon rahoitus vähenee vuodesta 2011 enemmän kuin maassa missään muualla. Pudotus on 12,8 prosenttia.

Kun huomioon otetaan lisäksi tosiasia, että pääteiden kehittämiskohteisiin Keski-Suomi ei ole saanut koko vaalikaudella juurikaan rahaa eikä liioin radanpitoon, pahenevat tilastoluvut kannaltamme entisestään.

Metsä-Groupin investointien tarvitsemiin liikennehankkeisiin Stubbin hallitus on nyt kyllä ”sitoutunut”. Niidenkin rahojen etsiminen jää tosin yli 90-prosenttisesti seuraavan hallituksen kontolle.

En itke näitä lukuja vain tiestön vuoksi. Siitä olen kirjoittanut niin monesti.

Kohtelumme tierahoituksessa on kuitenkin yksi tekijä muiden joukossa, joiden seurauksena olemme koko Suomen heikoimman työllisyyden maakunta.

Liikennerahoituksen ohella meiltä Keski-Suomesta on vähennetty yli tuhat ammatillisen koulutuksen paikkaa, hävitetty kaksi varuskuntaa, leikattu kuntien valtionosuuksia paljon, heikennetty pohjoisen Keski-Suomen aluepoliittista asemaa ja siirretty maakunnan hallinnon palveluja milloin Tampereelle, Kuopioon tai Vaasaan.

Kataisen hallituksen ratkaisut bioenergian kilpailukyvyn heikentämiseksi avasivat ovet kivihiilelle ja veivät työtä maakunnasta enemmän kuin maassa keskimäärin.

Nämä ovat esimerkkejä asioista, jotka ovat koskettaneet Keski-Suomea kylmemmin kuin useimpia muita maakuntia ja pudottaneet meidät hännänhuipuksi.

Mutta me nousemme! Varmasti!

Mauri Pekkarinen

kansanedustaja (kesk.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.