Ollaan kansalaisia, ei alamaisia!

Markkinataloudessa olemme tietysti kuluttajia, kun lähes päivittäin viemme pienet tai suuret rahamme kapitalismin alttarille. Tämä on sikäli hienoa, että on mahtavaa elää poikkeuksellista monipuolisen runsauden aikaa, jossa ostettavaa on yli kaiken kuvitellun – jos vain on rahaa tai siis numeroita kortilla.

Kuluttaessamme osallistumme tuiki tärkeään talouden pyörittämiseen, josta saamme palkinnoksi hyviä tuotteita ja palveluita, ja jotkut toiset saavat miljardeja, jotka he halutessaan voivat piilottaa veroparatiiseihin – niin kauan kuin me muut sallimme sen. Ehdotan muuten, ettemme enää salli sitä.

Toisaalta olemme myös hyvinvointivaltion alamaisia oikeuksineen ja velvollisuuksineen. Kuten ruotsalaisen kansankodin viimeistelyä johtanut Olof Palme uskoi, vahva valtio voi myös avata ihmisille vapauksia ja tuoda kaikki mahdollisuuksien tasa-arvon piiriin.

Inhimillinenkin valtio kuitenkin viime kädessä näkee ihmiset numeroina ja hallitsemisen kohteina, joten ihmiskunnan lopulliseksi suureksi päämääräksi siitä ei ole. Kansallisfilosofimme J.V. Snellman liioittelikin valtion ja kansakunnan ylevää merkitystä ihmisyyden toteuttajana. Kysymys on paitsi tärkeistä hyvinvointipalveluista niin myös byrokratiasta – ja tietysti myös kansallisvaltion lätkäjoukkueen kannattamisesta.

Markkinatalous ja hyvinvointivaltio ovat molemmat ihmiskunnan hienoimpia keksintöjä. Ihmiskunnan hienoin keksintö on kuitenkin avoin demokratia ja siihen tiiviisti liittyvä kansalaisyhteiskunta.

Demokratian kautta historian saatossa aikuiseksi kasvanut ihmiskunta voi yhdessä toden teolla toteuttaa itseään, viedä maailmaa eteenpäin ja tehdä myös virheensä pystyssä päin.

Ei ole mikään ihme, että erilaiset diktaattorit ja oligarkit pyrkivät ensimmäisenä nujertamaan aktiivisen kansalaistoiminnan, jossa vapaat ihmiset toimivat omien aatteidensa puolesta.

Vapaina kansalaisina me voimme näyttää pitkää nenää sekä kaiken maailman putineille ja heidän hyödyllisille idiooteilleen että veroparatiiseissä lymyäville kapitalisteille ja heidän lakeijoilleen. Toivottavasti jonakin päivänä voimme myös siirtää tällaiset ilmiöt historian roskatynnyriin. Olkaamme siis yhteiseen hyvään pyrkiviä kansalaisia!

Petri Jussila

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.