Ollako rikas köyhä vai köyhä rikas

Kuntakenttä elää epävarmuuden aikaa sote-asian tiimoilta etenkin kunnan omassa taseessa olevien tilojen osalta. Niihin on lainsäädännön valmistelussa suunniteltu tehtävän siirtymäkauden vuokrasopimus, jota valtioneuvoston asetus tulee koskemaan. Asetuksen vaihtoehdot ovat käyttää kunnan sisäisen järjestelmän vuokraa tai asetuksen mukaisesti määriteltyä vuokraa.

Isot hoiva- ja terveyspalveluyritykset ovat vainunneet tässä hyvän sauman vallata uusia markkinoita ja ovat nyt aktiivisesti kuntakentällä antamassa tarjouksia sekä tekemässä liiketoimintakauppoja. Äänekoskikin on nyt sitten saanut indikatiivisia eli suuntaa antavia tarjouksia. Kaupunginjohtaja oli asiasta kommentoinut Äänekosken kaupunkisanomien nettisivuilla olevassa jutussa.

Tilanne, jossa yritykset tarjoavat liiketoimintaa ostamalla tukun rahaa kunnille, on uusi kuntapäättäjille. Vastaava tilanne oli edellisen kerran, kun isot sähköfirmat ostivat kuntien omistamia sähkölaitoksia. Moni kunta sai tukun rahaa, jotka suurella osalla on jo tuhlattu, verkot menivät vieraille ja kuntalaiset maksavat.

Operativinen johto voi kokea helpommaksi myydä ja netota rahat ja kokea sen lottovoitoksi kuin miettiä ratkaisun vaikutuksia pitemmälle. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää, että asia tutkitaan perusteellisesti vaikutusten arvioinnin ja kustannusten näkökulmasta pitkän aikavälin tarkasteluna. Myös kustannus–hyöty-analyysi olisi tärkeä tehdä ja miettiä tarkkaan vaikutukset kuntalaisten palveluiden saatavuuden ja laadun sekä kunnan henkilöstön näkökulmasta.

Ensi huumassa ei saa tehdä päätöksiä. Faktat on ensin saatava tietoon päätöksentekijöille ja poliittiseen keskusteluun. Myös liiketoimintakaupan kohteen arvo on selvitettävä tarkkaan. Asiassa ei saa edetä hätiköiden.

Kolikon toinen puoli on myös se fakta, että isot firmat voivat halutessaan rakentaa alueelle uusia hoiva- ja terveyspalveluja tuotavia palvelutaloja myös ostamatta kunnan kiinteistöjä ja liiketoimintaa ja kilpailla tulevaisuudessa, jos uusi sote tulee kunnan nykyisin tuottamien palvelujen kanssa. Heidän valtteinaan olisivat tuolloin logistisesti optimaaliset ja toimivat tilat osaavan henkilöstön lisäksi ja ehkä kilpailukykyiset hinnat.

Nyt onkin mietinnän paikka, halutaanko olla rikas köyhä, joka omistaa. Vai köyhiä rikkaita, jolloin myydään ja palvelutuotanto ulkoistetaan ulkopuoliselle ja samalla hintataso pitemmällä aikavälillä. Kyseessä on Äänekosken asukkaille tärkeä ydinpalvelu. Kaiken tuon maksamme tulevaisuudessakin verovaroilla – on sitä sitten tuottamassa kunta tai maakunta rahoituksen osalta. Tämän hetken tiedoilla en ole valmis hyväksymään myyntiä.

Leila Lindell

kuntavaaliehdokas (kesk.)

Äänekoski

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Vero- vapaus ja synnytys

Lyhyet

Lyhyet

Katoilta pudotettavan lumen käsittelyyn on vaihtoehto

Vanhusten perhehoito tuo kodinomaisuutta

Vähäpäästöiseen liikenteeseen

Kirja on seikkailu

Vanhus- asiassa tarvitaan ryhtiliike

Kotoutus on hyvällä mallillla

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.