Oma sähkö on siisteintä sähköä

Tukholmassa ja monissa kaupungeissa ympäri maailmaa on meneillään hankkeita, joissa kokeillaan miten talokohtaiset aurinkopaneelit, minituulivoimalat ja energiansäästömahdollisuudet voitaisiin hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti. Tukholmalaisia on siirtynyt korttelikaupalla kaukolämmöstä maalämpöön siksi, että energia halutaan mieluummin tuottaa itse kuin ostaa energiayhtiöiltä. Saksassa maanviljelijät ylpeilevät sillä, että tiloilta riittää oman tarpeen lisäksi energiaa kaupunkilaisillekin.

Omat aurinkopaneelit, tuulivoimalat ja biokaasuttimet alkavat olla maailmalla muodissa. Katot, seinät, parvekkeet, kellarit ja pihat on yhä useammin valjastettu tuotantokäyttöön. Mahdollisuudet oman sähkön tuottamiseen kasvavat, kun laitteiden hyötysuhteet paranevat ja hinnat laskevat. Keski-Euroopassa on jo markkinoilla pellettikattila, jolla voi lämmön lisäksi tuottaa sähköä.

Suomalaisilla on vahva oman lämmöntuotannon perinne. Seuraava luonteva askel on siirtyä sähköntuottajiksi. Suomalaiskoteihin ja toimistoihin parhaillaan asennettavat älykkäät sähkömittarit mahdollistavat tämän teknisesti jo nyt. Valitettavasti Suomessa mittarit otetaan varsinaiseen hyötykäyttöön vasta vuonna 2014, kun Ruotsissa näin on jo tehty.

Tällä hetkellä suomalaisilla ei ole mahdollisuuksia ryhtyä piensähköntuottajiksi. Sähköä saa toki toimittaa verkkoon, mutta siitä ei saa itselleen mitään hyötyä. Jos haluaa ryhtyä sähkönmyyjäksi tai saada edes omasta sähköstä hyvitystä sähkölaskussa, päälle karahtaa niin isot maksut ja verot, ettei se kannata. Lisäksi verkkoon liittyminen on monimutkaista.

Helpompiakin malleja on. Italiassa luvat ja verkkokytkentäasiat saa kuntoon alle kolmessa viikossa täyttämällä yhden lomakkeen. Lisäksi omaa tuotantoa tuetaan, jolloin laiteinvestoinnit ovat ihmisille kannattavia. Suomessakin oman sähköntuotannon aloittaminen voisi Italian tapaan tehdä helpoksi esimerkiksi netistä löytyvän lomakkeen avulla. Lisäksi oma sähkö pitäisi saada sähkölaskuun näkyviin niin, että tuotettu määrä vähennettäisiin hyvitykseksi loppusummasta.

Suomessa sähkömarkkinat halutaan pitää isojen yhtiöiden hallussa. Energiaratkaisuissa esitetään vanhanaikaisia vaihtoehtoja ja keskitettyjä ratkaisuja yhtiöiden lompakkojen lihottamiseksi. Sähköverkon avaaminen kilpailulle ja osaavan insinööri- ja it-kansan käyttöön koetaan uhaksi - miksi ihmeessä?

KAROLIINA AUVINEN diplomi-insinööri WWF Suomi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lukijan kuva

Älä lopeta sanomasta kauniita

Vanhemmuuden tärkein taito on ymmärtää lasta

Joukkoliikennettä kehitettävä rohkeasti Jyväskylän seudulla

”Ratsastus on helppoa”

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.