Omaishoitaja arvostaa saamaansa tukea

Haluan esittää kannanottoni muistisairaiden kotilomituksen muutokseen (KSML 29.6.).

Muistisairas sairastuttaa läheisensä: muistisairaudesta tulee omaishoitajan sairaus muistisairaan toiminnan ohjauksen kautta. Omaishoitaja elää kaksoisroolissa, jossa oma elämä jää taustalle. Muistiyhdistyksessä osataan nähdä monikerroksellinen tilanne ja tukea sekä sairastavaa henkilöä eri sairauden vaiheissa kuin lähipiirin ihmisiä, erityisesti omaishoitajaa.

Jyväskylän kaupunki on panostanut kotihoidon tukemiseen omaishoidon vapaiden järjestämisellä Muistiyhdistyksen kautta. Palvelu on ollut erinomaista.

Oma äitini kuoli 1/2015 93-vuotiaana. Hän sai hoitotahtonsa mukaisen elämän kotonaan. Loput puolitoista viikkoa vietimme Palokan terveyskeskuksen vuodeosastolla. Sielläkin saivat omaiset olla läsnä koko ajan.

Jos Muistiyhdistyksen toimintaa ei olisi ollut, olisi äitini joutunut laitoshoitoon jo vuosia sitten. Vuorottelimme siskoni kanssa omaishoitajuudessa omasta työelämästä osittaisia joustoja tehden juuri Muistiyhdistyksen kotihoidon turvin.

Suuri kiitos palveluohjauksesta Päivi Viitalalle, joka ohjasi tilanteessamme meitä eri palveluiden piiriin. Loput puolitoista vuotta äiti oli kotona. Pystyin käymään puolikkaalla työajalla töissä Muistiyhdistyksen avulla. Muuten hoidin äitiä 24/7.

Inhimillisesti ajatellen tässä voittivat kaikki. Äidin hyvä elämänlaatu välittyi hänestä. Omaiset ympärillä olivat levollisia. Yhteiskunta taisi säästää laitosmaksun kuluissa muutaman omakotitalon verran verrattuna lähihoitajien palkkaan Muistiyhdistyksen tiimissä. Erityisen kiitollinen olen juuri hoitajatiimille ja heidän lähiesimiehelleen. Tunsin aina äidin hoidon lisäksi tulleeni myös itse tuetuksi ja kuulluksi.

Tämä on ideaali hoitoratkaisu heille, joilla on tavoite mahdollisimman pitkään pärjätä kotona haastavassakin hoitotilanteessa omaishoitajan avulla. Toivon tällaisen toimintamuodon kasvattamista sote-suunnittelussa. Tässä on auto, jolla on neljä pyörää: asiakas, omainen, yhdistys ja julkinen sektori.

Olen kuitenkin nyt lukenut (Ksml 29.6.16 ) kaupungin irtisanovan sopimuksen Muistiyhdistyksen kanssa ja kilpailuttavan toiminnan. Miksi?

Pitkäaikaiset hoitosuhteet vaarantuvat. Yksityiset palveluntuottajat hinnoittelevat toiminnan palasina ja maksut nousevat tulevaisuudessa. Pelkään nopean ja lyhytnäköisen talousajattelun kilpailutuksen nimissä tuottavan kasvavia kustannuksia Jyväskylän kaupungille ja paljon inhimillistä kärsimystä tuttujen ja turvallisten hoitajien kadotessa muistisairaiden ja heidän omaistensa maailmasta.

Muistisairas tarvitsee tutuksi tulleen ”käsialan” omaan hoitoonsa liittyen. Se pitää muistisairaan olotilaa eniten vakaana. Etäisyyttä ottava omaishoitajakin osaa rentoutua tietäessään hoidettavan olevan turvallisissa käsissä. Muutokset hajottavat turvallisen olon ja tuovat levottomuuden ja muita haitallisia oireita esiin. Taakka tästä jää omaishoitajan harteille.

Sote-uudistuksen yhtenä linjana on vaihtoehtojen monipuolisuus asiakaslähtöisesti. Kokemassani hoitopolussa äitini toistakymmentä vuotta kestäneen muistisairauden aikana toimivat hyvin tulevan soten ideat. Palvelu muodostui inhimilliseksi ja se tuki myös minua henkilökohtaisesti tehdessäni päätöksen muuttaa äidin luokse loppuhoidon ajaksi. Tuen ansiosta tällainen ratkaisu oli mahdollinen.

Äidin toive oli: ”Maksan omalle tai vieraalle, kunhan saan olla kotona. Olen vain vanha, en sairas.”

Eija Savio

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Keski-Suomi liikkeelle

Sanomasi oli löysää, Wallinheimo!

Keskusta vastusti sitovaa lausumaa

Rahat potilaisiin, tuki- ja johtamispalveluja karsittava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Sähköinen äänestys otettava käyttöön Suomessa

Mielipide: Perustuslaki ja oppivelvollisuus

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.