Omaishoitaja on saanut apua

Paula Kanth epäili mielipidesivulla (Ksml 10.11.) suunnitteilla olevan omaishoitolain onnistumista. Epäily terveydenhuollon resurssien riittävyydestä omaishoidon järjestämisessä on erittäin aiheellinen.

Itse luotamme omaishoidon oikeudenmukaiseen toteutumiseen uuden lain myötä. Sitä varten lakia on toivottu, että omaishoito toteutuisi maassamme tasa-arvoisesti. Kelaa on esitetty omaishoitopalkkion maksajaksi.

Kelalta haettaviin kuntoutuksiin, hoitotukiin jne. on aina käytetty pohjana lääkärin lausuntoa. Emme epäile, etteikö tämä toimisi myös omaishoitoa järjestettäessä.

Lääkäri tuntee asiakkaan usein jo ennestään, kun omaishoitoa aletaan suunnitella. Sairaskertomus on ainakin löydettävissä tietokoneelta. Lääkärin ei tarvitse tehdä päätöksiä yksin. Hänellä on käytettävissään sairaanhoitajan, fysioterapeutin, sosiaalityöntekijän asiantuntemus. Sotesta järjestyvät myös kotikäynnit.

Kehenpä sitä omaishoitotilanteen vaikeutuessa turvautuisi, ellei lääkäriin. Omaishoitaja ja -hoidettava saavat terveydenhoidosta tukea omaishoidon jatkuessa. Toiveemme on, että hoitaja ja hoidettava voivat yhdessä tai erikseen käydä säännöllisissä lääkärintarkastuksissa keskustelemassa voinnistaan ja jaksamisestaan. Siihen tulisi kuulua terveydentilan arviointia tarpeellisine verikokeineen, sydänfilmeineen jne. Tiedämme, että lääkärit haluavat omaishoitosuhteen jatkuvan mahdollisimman hyvänä ja pitkään.

Olemme olleet tyytyväisiä nykyiseenkin Jyväskylässä toimivaan omaishoitojärjestelmään. Olemme voineet pitää lomapäivämme tai vaihtoehtoisesti saaneet palveluseteleitä hoidon järjestämiseen harrastustemme ajaksi.

Akseli ja Elina-koti on ollut helposti ja turvallisesti käytettävissä hoitajan pitäessä lomapäiviään. Myös kaupungissa toimii luotettavia palvelunjärjestäjiä erilaisiin hoitotarpeisiin.

Sosiaalitoimessa omaishoidosta vastaavat työntekijät ovat auliista neuvoneet ja auttaneet erilaisissa pulmissa sekä tehneet tarvittaessa kotikäyntejä. Näin toivomme asioiden hoituvan myös tulevassa sote-yhteistyössä.

Olemme saaneet apua tarvitessamme ja näin jaksaneet hoitaa sairasta puolisoamme.

Martti Mononen

Heikki Junttila

omaishoitajia

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Julkiset palvelut tärkeitä

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.