On hienoa, että numeroarviointi aikaistuu

Opetushallitus tiedotti helmikuun alkupuolella, että numeroarviointi alkaa jatkossa kaikissa kouluissa neljänneltä luokalta. Tavoitteena on yhdenmukaistaa kuntien käytäntöjä ja parantaa oppilaiden yhdenvertaisuutta.

Teimme kokoomuksen valtuustoryhmänä aihetta koskevan valtuustoaloitteen vuosi sitten. Aloitteessamme vaadimme, että Jyväskylässä muutetaan perusopetuksen arviointia ja numeroarviointi palautetaan alakouluihin. Valitettavasti valtuusto ei syksyllä päättänyt asiantilan muuttamisesta.

On hienoa, että nyt OPH on tehnyt linjauksen, joka toteuttaa myös valtuustoaloitteessamme vaaditun muutoksen. Olisimme voineet kuitenkin olla tässäkin edelläkävijöitä ja toteuttaa muutoksen ilman valtakunnallista määräystä.

Numeroarviointi alakoulun viimeisillä luokilla mahdollistaa paremman vertailtavuuden yläkoulussa annettuihin numeroihin. Oppimisen jatkuva arviointi on jatkossakin jokaisen oppilaan oikeus. Numeroarviointi ei ole sanallisesta arvioinnista pois eikä päinvastoin. Nämä pitäisi nähdä ennen kaikkea toisiaan tukevina arvioinnin muotoina.

Parhaimmillaan arvioinnilla tuetaan ja motivoidaan oppilaiden etenemistä opinnoissaan. Tästä on kiittäminen maailman parhaita opettajiamme.

 

Santeri Lohi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.