On löydyttävä rohkeutta!

Suomesta on tullut jäykkä ja byrokraattinen yhteiskunta. Jäykkyydessä ja rajoittamisessa on yksinkertaisesti menty liian pitkälle. Tämän muuttamiseen tarvitaan nopeasti koko yhteiskunnan asenneilmapiirin muutosta.

Pienen yrityksen, kuten pienen maankin, kilpailuetu voi perustua joustavuuteen. Olosuhteet, jotka sallivat luovuuden ja nopean reagoinnin, kannustavat uusien ratkaisujen löytämiseen.

Esteitä liiketoiminnan ja työn syntymiseksi on purettava. Suomen on palattava takaisin tolkun yhteiskunnaksi, jossa jatkuvan sääntelyn lisäämisestä siirrytään sen vähentämiseen. Tämä asenteellinen ja toiminnallinen muutos on yksi vastaus siihen, miten Suomi saadaan takaisin kasvun uralle ja lisätään suomalaista työtä.

Listasimme muutaman esimerkin lähiaikojen säädösmuutoksista, velvoitteista ja kiristyksistä, jotka ovat omiaan vähentämään suomalaisten pienten- ja keskisuurten yritysten riskinotto- ja kasvuhaluja. Sellaisia ovat kuljettajien koulutusvelvoite kaikille toimialoille; Yle-vero; opastekylttien lupamenettely; elintarvikevalvonnan Oiva-hymiö; polttoaineveron korotus; pankkiveron käyttöönotto; loman siirtämisen oikeus sairastapauksissa; pääoma-, perintö- ja lahjaveron kiristäminen; rakennusalan tiedonantovelvollisuus Verohallinnolle; CE-merkintäpakko.

Tästä listauksesta CE-merkintäpakko on mielestämme ainoa, jonka uskomme lisäävän yritystemme kilpailukykyä maailmalla. Tuotteen valmistaja vakuuttaa CE-merkinnällä tuotteen täyttävän sitä koskevat EU:n direktiivien vaatimukset, jolloin tuotteelle on myös tehty vaaditut tarkistukset.

Oiva-hymiön (oivallinen, hyvä, korjattava, huono) taustalla on Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran koordinoima valvonta, joka kohdistuu elintarvikealan yrityksiin. Tarkastuksen tulos määräytyy sen perusteella, mikä on tarkastettujen kohtien heikoin.

Raportti voi siis sisältää usean oivallisen tuloksen, mutta yhden korjattavan, jolloin tarkastuksen tulokseksi tulee korjattavaa. Sen seurauksena Oivan ”ruttunaamatarra” liitetään yrityksessä kaikista näkyvimmälle paikalle kuluttajien karkottamiseksi.

Onko tämä järkevää toimintaa ja resurssien käyttöä, ja lisääkö tämä pk-yritysten motivaatiota? Vastauksemme on ei.

Useiden edellä mainittujen esimerkkien osalta perusteena lienee ylisuuri julkinen sektori, sen tuottamattomien töiden kasvattaminen ja tulojen pönkittäminen.

Suomalaiset pk-yritykset ja erityisesti mikroyritykset kantavat vastuun uusien työpaikkojen syntymisestä. Me tarvitsemme pk-yritysten yrittäjien motivaatiota riskinottoon, oman yrityksen kehittämiseen ja kasvattamiseen, koska vain niin syntyy uutta työtä.

Löytyykö nyt rohkeutta suunnanmuutokselle? Esteiden ja byrokratian sijaan on yrityksissä kaikki voimavarat panostettava oman kilpailukyvyn ja tuloksellisuuden vahvistamiseen sekä viennin kasvuun.

Jyrki Mäkynen

yrittäjä

Suomen Yrittäjien varapj.

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien pj.

Minna Sillanpää

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien tj.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.