Onko Jyväskylässä oikeaa osallisuutta?

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Jyväskylän kaupunkistrategian ”Rohkeasti aikaansa edellä Jyväskylä” joulukuussa 2014 ja osallisuusohjelman syyskuussa 2015 – lisäksi meillä on aiheeseen liittyen muun muassa Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma, Ikäihmisten hyvinvointisuunnitelma ”Ikäystävällinen Jyväskylä” sekä Monikulttuurisuusohjelma.

On ollut ilo olla päättämässä hyvistä toimintaperiaatteista, mutta samalla on ollut suru todeta liian monta kertaa, kuinka käytännön menettelyt eivät aina noudata yhdessä sovittuja hyviä ohjeita.

Olen ymmärtänyt ja päättäessäni tarkoittanut, että valtuuston tekemien periaatteiden mukaan koko kaupungin – meidän päättäjien ja kaikkien viranhaltijoiden – tulee toimia ja huolehtia asukkaiden hyvinvoinnista. Asukkaiden hyvinvoinnista huolehtimiseen meitä myös kuntalaki velvoittaa.

Vuosien varrella on kuitenkin tullut kuulluksi ja nähdyksi suoranaista halveksuntaa, vähättelyä ja ylimielisyyttä yhteisiä linjauksia kohtaan. Osallisuutta ei ole ollut, asukkaiden toiveita ei ole kuultu eikä hyvinvointia arvostettu. Enemmistö käyttäytyy asiallisesti aina, mutta kaikkien velvollisuus olisi niin tehdä.

Keltinmäen asukasyhdistys ry:n toiminnassa mukana vuosia olleena tunnen kylätalomme Keltinmäen Keitaan Sienitien päässä lähes kodikseni.

Päivittäin kylätalollamme käy kymmeniä asukkaita aterialla tai kahvilla, vertaistukiryhmissä, luennoilla, harrasteryhmissä tai vain pelkästään tapaamassa toisiaan kahvilassamme, jossa jo viisi vuotta on ollut kuukausittain vaihtuva taidenäyttely asukkaiden ihasteltavana.

Kylätalolla toteutuu hyvä yhteisöllisyys ja osallisuus, joka lisää hyvinvointiamme ja poistaa yksinäisyyttä. Vapaaehtoistyötä ja talkoita riittää kaikille – se aina antaa enemmän kuin ottaa. Olen puuhannut vapaaehtoisena monenlaista elämäni varrella omaksi ilokseni – toivottavasti samalla saanut aikaan jotain, joka on tuonut iloa myös muille.

Asukkaiden yhteistoiminta asuinalueilla on erittäin arvokasta. Jyväskylässä on paljon aktiivisia asukas- ja kyläyhdistyksiä. Kylätalojakin muutama – lisää pitäisi saada eli jokaiselle asuinalueelle talo, missä toimia yhdessä. Kylätalojen saamiseksi on tehty valtuustoaloitteitakin. On myös käyty ihastelemassa Oulun tapaa tukea järjestöjä muun muassa kustantamalla asukastupiensa kaikki käyttökustannukset.

Jyväskylässä taloudellinen tuki järjestöille, siis myös asukasyhdistyksille, oli entisessä Jyväskylässä suurempi kuin se on nyt suuressa Jyväskylässä. Tiedän, että raha on talousahdingossa tiukalla – on ollut iso urakka tasapainottaa kaupungin talous. Onneksi nyt voidaan todeta, että talous on kunnossa.

Toivottavasti sama laaja yksimielisyys tuottaa tulevaan tai tuleviin talousarvioihin riittävämmän tuen asukastyöllekin!

Meidän kylätalolla on ”Kylätalokansio”, jossa asukkaat voivat tutustua kaupungin hyviin yhdessä päätettyihin periaatteisiin sekä oman asukasyhdistyksemme toimintasuunnitelmiin, talousarvioon ja toimintakertomukseen. Toki ne löytyvät myös netistä, mutta tässäkin asiassa on huomioitava, ettei hyvää elämää eletä koneiden varassa, vaan viesti menee ihmiseltä ihmiselle keskustellen ja tavalliseen tapaan myös paperilta lukien.

”Keidas kutsuu kohtaamisiin” lukee kylätalomme räystäslaudassa. Juuri niin asia on eli tervetuloa kylätalollemme Sienitien päähän Keltinmäkeen!

Tuulikki Väliniemi

kaupunginvaltuuston II varapuheenjohtaja

Keltinmäen asukasyhdistys ry:n varapuheenjohtaja

kuntavaaliehdokas (sd.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyseo käräjäoikeuden kodiksi

Hoitajamitoitus-vääristelyä

Suomessa on hyviä ja huonoja maahanmuuttajia

Lyhyet

Lyhyet

Keski-Suomen kuntien talous on saatava kuntoon

Eläkkeiden alentaminen tuhoisaa taloudelle

Syyskuun kielo. Kuva: Matti Hyvärinen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.