Onko Suomella Kreikka-vakuuksia vai eikö ole?

Kuuntelin viime maanantaina Radio Keski-Suomen lähetystä, jossa kansanedustajilta tivattiin, että onko Suomella Kreikka-vakuudet vaiko ei?

Kaikki neljä hallituspuolueiden edustajaa todistivat kuorossa, että vakuudet löytyvät, ainoastaan Anne Kalmari (kesk.) oli kriittisempi vakuuksien suhteen.

Suomella ei ole vakuutta Kreikalle antamistaan takauksista sanan varsinaisessa merkityksessä. Miksi?

Siksi, että Suomi on antanut muiden AAA-maiden tapaan 60 prosentin ylitakauksen, siltä varalta, jos muut takaajamaat joutuvat rahoitusvaikeuksiin. Ylitakaus tarkoittaa sitä, että esimerkiksi yhden miljardin euron nimellisen takauksen sijaan, Suomi joutuu antamaan 1,6 miljardin euron takauksen. Kriisitilanteessa Suomi joutuu lisätakauksestaan maksamaan myös rahoitusvaikeuksiin joutuneiden takaajien osuuden.

Toisaalta Urpilaisen ja hallituksen kertoma vakuus kattaa vain 40 prosenttia Suomen antamasta takauksesta eli 60 prosenttia on kokonaan ilman vakuutta. Lisäksi 60 prosentin ylitakaukselle (esimerkissäni 600000 euroa) ei ole myöskään minkäänlaista vakuutta.

Suomen ”saamat vakuudet” eli noin 925 miljoonaan euron arvoiset valtionvelkakirjat ovat käytännössä kolmannen osapuolen hallinnassa olevalla sulkutilillä. Suomi voi saada hyvityksiä tältä tilitä vain siinä tapauksessa, että Kreikan hätäluottojen takauksista koituu Suomelle takaustappioita Kreikan lainaehtojen laiminlyöntien takia.

Suomi siis selviää Kreikalle antamistaan lainoista ja takauksista ilman tappiota vain siinä epätodennäköisessä tapauksessa, että Kreikka selviää veloistaan ilman maksuhäiriöitä ja ilman velkojen anteeksiantoa tai että Kreikka yksipuolisella päätöksellä laiminlöisi velanmaksua. Taloushistoria osoittaa, että käytännössä velkoja ja velansaaja aina sopivat yhdessä velkojen osittaisestakin anteeksiannosta. Tällöin Suomi ei saisi mitään hyvitystä sulkutililtä, vaan kärsisi tappiot täysimääräisinä.

Kreikan takausjärjestelyn ”erinomaisuutta” kuvaa sekin, ettei yksikään muu EU- maa lähtenyt Suomen tavoin leikkimään tämänkaltaista vakuusleikkiä, jossa se maksoi koko takauksensa eli 1,440 miljardia EVM:lle kerralla, kun muut maksavat oman osuutensa viidessä erässä kolmen vuoden aikana.

Lopuksi korostan, että tämäkin tukipotti katettiin velkarahalla, jota Suomella on tämän vuoden lopussa noin 92 miljardia euroa eli 17000 euroa jokaista kansalaista kohden - vauvasta vaariin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Kaukolämmön kilpailukyvystä huolehdittava

Mielipide: Liikenteeseen saatava ennakoivaa silmäpeliä

Mielipide: Tasa-arvo ei ole kehollista

Lyhyet

Lyhyet

Korona vallan välineenä?

Mielenterveys- palvelut nyt tiukassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.