Onko maalla mukavaa asua ihan oikeasti?

Monissa asioissa totuudet peittyvät legendan hämärään. Legendoissa ei totuudella useinkaan ole sijaa. Niitä hyödyntävät sellaiset, joilla on jotain etuisuuksia tavoiteltavina tai totuuksia peiteltävinä.

En väitä olevani maaseudun asiantuntija. Kannuksinani on kuitenkin se, että olen syntynyt maalla ja työskentelen maaseudulla. Lisäksi harrastan keskusteluja terveen maalaisjärkisten ihmisten kanssa. Asun kuitenkin taajamassa. Siellä ei maaseutu tuoksu vaan aivan joku muu. Lähinnä paperitehdas. Taajamassa palvelut pelaavat, vaikka niitä silloin tällöin hieman yhdistellään ja siirrellään paikasta toiseen. Toisin on maaseudulla. Palvelut eivät välttämättä toimi. Jos siellä palveluille jotain tehdään, tarkoittaa se yleensä niiden lopettamista. Ihmisiä syyllistetään siitä, että he asuvat maalla ja aiheuttavat kustannuksia. Varsinkin taajaman ulkopuolella asuvat lapsiperheet ovat organisaatiolle punainen vaate; heitä vartenhan joudutaan jopa pitämään yllä kyläkouluja. Samoin vanhuksia yritetään houkutella pois kodeistaan. Heille tarjotaan taajamasta palveluasuntoja vaihtoehdoksi omalle kodille.

Kuntavaalit on pidetty. Uusia suurkuntia syntyy vuoden vaihteessa. Syrjäalueiden edustuksellisuus on koetuksella seuraavan neljän vuoden aikana.

Maaseudulla ollaan aika huolissaan päättäjien yhteisvastuun moraalista. Suurin osa kuntavaikuttajista asuu taajamissa ja kuntakeskuksissa. Kiinnostaako heitä maalaisten ongelmat? Valta otetaan ja jos sen ottavat ylimielisyydellä asioihin suhtautuvat, niin tiedossa on varmaan pienimuotoisia sodanjulistuksia.

Nyt olisi aika kääriä hihat, ryhtyä toimiin ja tuoda esiin maaseudun hyvät puolet. Suurkunnissa eletään kuin pienois-EU:ssa: reuna-alueen asukkaat epäilevät almuja annettavan eniten sinne, missä ovat suurimmat äänestäjäjoukot. Tämä epäily olisi todistettava vääräksi.

Sukupolvien ajan ovat isännät ja emännät tehneet päätöksiä elantonsa varmistamiseksi maaseudulla. He ovat uskaltaneet ottaa vastuun päätöksistä ja niiden seurauksista. Lähidemokratia on toiminut.

Tulevaisuus tuo mukanaan toisenlaisia visioita. Maaseudun asioista päätetään siellä, missä ne eivät konkreettisesti toteudu. Noudatetaan joitain yleisesti sovittuja kehityslinjoja ja ei välitetä, jos jossain tulee uhreja. Aika huvittavaa on, että esimerkiksi luonnonsuojelun nimissä estetään vireän maaseudun ylläpitoa. Todelliset luonnonsuojelijat asuvat maaseudulla eivät suinkaan city-kulttuurissa.

Eipä ole maaseudulla näkynyt paljon talonvaltaajia. Uskoisin, että monet maalaiset ottaisivat nuoria luonnonsuojelijoita vaikka raivaustöihin metsiinsä. Kyllä heille siitä palkkaakin maksettaisiin. Tosin se toisi työnvähennystä puolalaisille metsäammattilaisille, mutta samalla myös säästöä valtiolle julkisten tukimaksujen vähentyessä. Ja ehkä muutaman savun kylään ei saada ainakaan hetkessä järjestettyä coffee-houseja tai rock-konsertteja. Vaihtoehtona on kuitenkin nokipannukahvit nuotiolla ja luonnon monet äänet taustamusiikiksi.

Maalla on todella mukavaa, jos päätöksenteossa kuullaan niitä ihmisiä, jotka elävät sopusoinnussa luonnon kanssa maaseudulla. On populistista ehkä sanoa, mutta tulevien sukupolvien kasvatusalueena maaseutu on parasta mahdollista A-luokkaa. Pienissä yhteisöissä pidetään huolta toisistaan. Tiedetään kuka on kenenkin lapsi. Kyläkouluissa yhteisöllisyys tulee lapsille jo luontaisena bonuksena. Se antaa hyvän taustatuen elämän varrelle. En nyt tarkoita, että kaikkien tulee muuttaa maalle, vaan sitä, että jos halukkuutta maaseutuasumiseen on olemassa, annetaan siihen mahdollisuus.

Viime aikaiset tragediat niin perheissä kuin kouluyhteisöissä ovat osa sitä hedelmää, jota nykyinen elämäntyyli kasvattaa. Jo noiden tragedioinkin vuoksi kannattaisi vaihtaa yhteiskunnan kehityksen suuntaa ihmisystävällisemmäksi. Maaseutu tarjoaa siihen oivan mahdollisuuden.

Kirjoittaja on taksiyrittäjä Jämsänkoskelta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet 4.7.

Orjuuden ja sorron varjo on pitkä ja synkkä

Voiko hallitus jakaa rahaa lainvastaisesti?

Luonto kutsuu! Ei siis enää tekosyitä!

Kansanedustaja Jouni Kotiahon kolumni: Vihervasemmisto on uhka sananvapaudelle

Kyllä kaupungin johto vastaa ja haluaa osaltaan edistää avoimuutta

Uupuminen voi alkaa jo koulussa

Säynätsalo go go go!

Vanhempien yhdenvertaisuus on lasten perusoikeus

Lääkäreiden määrä kasvaa jatkuvasti

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.