Onko moderni fysiikka tiedettä?

Kukaan ei varmaankaan kiellä, etteikö fysiikka olisi erittäin hyödyllinen insinööritiede, jonka avulla on keksitty paljon laitteita, jotka ovat tehneet elämämme mukavaksi. Mutta fysiikalla on mustempikin puolensa, kummallinen ja käsittämätön moderni fysiikka.

Kirjassaan Ajan lyhyt historia Stephen Hawking, jonka sanotaan oleva maailman viisain elossa oleva fyysikko, pohtii pitkään aivan tosissaan aikamatkustusta. Parikymmentä vuotta kirjan ilmestymisen jälkeen Hawking sanoi, ettei ajassa matkustaminen ole mahdollista, koska se rikkoo syyn ja seurauksen lait.

Mutta tuonhan tajuaa jokainen muutenkin! Jos aikamatkustus olisi mahdollista, menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus menisivät sikin sokin, eikä missään olisi mitään järkeä. Ei tarvitse vuosikymmenien miettimistä, asia on itsestään selvä.

Kvanttimekaniikasta sanotaan usein, että se on mullistanut ihmiskunnan maailmankuvan. Mutta kvanttimekaniikan tutkija Richard Feynman on myös lausunut: ”Voidaan hyvin sanoa, että kvanttimekaniikkaa ei ymmärrä kukaan.”

Taas menevät syyn ja seurauksen lait sekaisin. Teoria, jota kukaan ihminen ei ymmärrä, ei voi mullistaa ihmisen maailmankuvaa. Ensin pitää olla ymmärrys, vasta sen jälkeen voi tulla mullistus. Mullistus ilman ymmärrystä on looginen mahdottomuus.

Eräällä oppitunnilla yliopistossa opettaja sanoi, että kvanttimekaniikan lakien mukaan on täysin mahdollista, että ihminen kävelee päin seinää ja livahtaa seinän läpi ilman että seinä tai ihminen vahingoittuu lainkaan. Toivon, että tuo oli vitsi, mutta pelkään pahoin, että puhuja oli tosissaan.

Moderni fysiikka muistuttaa juuri sitä, mitä vastaan niin moni tiedemies väittää taistelevansa: uskoa järjenvastaisiin, mahdottomiin, käsittämättömiin yliluonnollisiin ilmiöihin.

Klassinen fysiikka (mekaniikka, sähköoppi, lämpöoppi ja optiikka) on tavallisella järjellä varustetulle ihmiselle helppoa ymmärtää, jos viitsii nähdä vähän vaivaa.

Mutta modernia fysiikkaa opiskellessaan joutuu välillä miettimään, onko moderni fysiikka tiedettä vai mielisairaus.

Vesa Höijer

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Vanhan Kirjan Talvi on nimenä vakiintunut

Jyväskylään mahtuisi uusi kirjallisuustapahtuma

Suomi ei tarvitse mitään hyökkäys- aseita

Lyhyet

Lyhyet

Kiitos Palokan terveyskeskukselle

Jyväskylän alihinnoittelu kurittaa pieniä palveluntuottajia

EK purkaa peruskoulua

Epäasiallista painostamista

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.