Onko peruskoulu onnistunut?

Peruskoulu muodostettiin 1970-luvulla yhdistämällä kansakoulu ja keskikoulu; haluttiin kaikille lapsille maksuton ja yhtenäinen ensi asteen koulutus.

Suomenkielisiä kansakouluja alettiin muodostaa ympäri maata, myös maaseudulle, jo 1860-luvulla. Koulujen oppisisältö oli yhtenäinen ja täten alkoi kaikille kehittyä yhtenäinen suomenkieli.

Oppivelvollisuuslaki astui voimaan 1921. Kansakoulu lujitti paitsi kieltä, myös yhteistä kansallistunnetta.

Suomenkielinen oppikoulu kehittyi myös 1800-luvun loppupuolella. Oppikoulu oli 8-luokkainen ja maksullinen. Oppikouluun piti pyrkiä ja päästäkseen sisään piti suorittaa sisäänpääsykoe. Oppikouluun sai pyrkiä 6-luokkaisen kansakoulun neljänneltä luokalta lähtien. Oppikoulussa oli 5-luokkainen keskikoulu ja 3-luokkainen lukio.

Maksuton peruskoulu perustettiin 9-luokkaiseksi yhdistämällä kansakoulun neljä alinta luokkaa ja keskikoulu. Peruskoulun jälkeen on mahdollista jatkaa lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa.

Peruskoulu jakaantuu 6-luokkaiseen alakouluun ja 3-luokkaiseen yläkouluun. Ovatko ikäluokan kaikki oppilaat suorittaneet koko peruskoulun oppimäärän? Jos eivät, mikä on syy? Kannetaanko huolta tämän pudonneen joukon jatkomahdollisuuksista? Ja mikä on näiden pudokkaiden määrä?

Kun itse kävin oppikoulua, jo keskikoulun alaluokilta putosi väkeä. Syynä oli joskus oppilaan perheen rahanpuute. Mutta ehkä merkittävämpi oli jaksamattomuus jatkaa koulunkäyntiä.

Satoja vuosia on työelämässä ollut käytössä oppipoika (noviisi), kisälli. mestari -linja. Nykyisinkin on oppisopimustoimintaa.

Eikö pitäisi selvittää, miksi kaikki eivät jaksa käydä peruskoulua läpi. Kun kunta on velvollinen huolehtimaan peruskoulun järjestämisestä, eikö kunta voisi vastata myös pudokkaiden saattamisesta työelämään.

Mikko Voutilainen

Jyväskylä, Huhtasuo

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Huume- ongelma syvenee

Lyhyet

Lyhyet

Sukupuolten tasa-arvosta hyötyvät kaikki

Kehitystä se on taantuminenkin

Lopeta syrjintä, Puolimatka!

Maahanmuutto- politiikka kuriin EU:ssa

Lyhyet

Fortumin temppu on röyhkeä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.