Onko selvitysmiehillä jalat maassa?

Olin kuulemassa selvitysmiehen raportteja kuntajaosta Keski-Suomessa. 37 vuotta kunnalliselämässä olleena mieleeni tuli, onko selvitysmiehillä jalat maassa tuodessaan esityksiä kunnille.

Selvitystyö on ollut kallista, eikä ole tietoa mitä se vielä maksaa. Näillä kustannuksilla olisi ollut mahdollisuus pelastaa monen kunnan tilanne!

Sormet pistetään pian kuntien kaavoituspolitiikkaan. Ensimmäisenä asemakaavoitetaan keskustaajamia, rakennetaan sinne ja odotetaan kylistä asukkaita uusiin kalliisiin kerros-, rivi- ja omakotitaloihin.

Nyt on saatu entiset kylät ala-arvoiseen asemaan, niistä on lähtenyt kauppa-, posti- ja suurelta osin myös kuljetuspalvelut. Nyt vain tumput suorana ihmetellään, miten meille on käynyt näin. Sama tahti on jo käynyt yhdistyneissä kunnissa ja sama tulee käymään myös tulevissa liitoskunnissa.

Kuntien hyvinvointi paranisi huomattavasti, jos se saisi maksamistaan palkoista verotulot omaan käyttöön.

Tilaisuuden puheenjohtajan esityksestä menneestä ei pidä keskustella, vaan vuoteen 2030 tähtäävästä uudistuksesta.

Olen erimieltä, koska menneestä pitää ottaa oppia ja kehittää parempaa tulevaisuutta. Kunnanjohtajan sekä Mikko Hentisen puheenvuoroissa tuli selvästi esille Joutsan säilyttäminen itsenäisenä. Tähän tarvitaan myös maakuntarajojen ulkopuolelle suuntautuvaa hyvää yhteistyötä.

Rauno Ahola

Joutsa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.