Onko seuraavana marjaton maaliskuu?

Lihaton lokakuu kuulostaa yhtä turhalta kuin marjaton maaliskuu. Osa ympäristöliikkeestä kehottaa syömään pelkkiä kasvikunnan tuotteita, koska lihan tuotanto rasittaa enemmän luontoa.

Laitetaan siis viljelypinta-alamme pelkille kasvikunnan tuotteille. Kukaan ei ole tullut ajatelleeksi mistä ravinteet typpi, fosfori ja kali. Taloudellisesti hyödynnettävä lannoitefosfori loppuu n. 50 vuoden kuluttua, kun suomalaiset fosforiesiintymät on kaivettu loppuun.

Fosforin hinta nousee loppumista kohden jyrkästi. Typpi- ja fosforilannoitteiden hintaherkkyydestä saimme jo esimakua vuonna 2008, kun lannoiteaineiden hinnat pomppasivat korkealle. Silloin edullisten komposti- ja lietelannoitteiden kysyntä kasvoi nopeasti.

Keinolannoitteiden kannattava käyttö tulee jäämään runsaan 100 vuoden mittaiseksi maapallon viljelyhistoriassa. Viljelytekniikoiden kehittyessä, ja jo nykyisen tietämyksen valossa, viljelytuotanto on ilman keinolannoitteita yhtä tehokasta kuin niiden avulla, mutta edellytyksenä on biojätteiden sekä karjan- ja ihmistenlannan hyödyntäminen.

Ilman karjataloutta ihmiskunnan ravinnon tarve jäisi tyydyttämättä. Biologi ja ympäristöaktivisti Allan Savoryn tutkimus aavikoiden viheriöittämisestä osoittaa, että se voidaan tehdä vain eläinten avulla, jotka kierrättävät ravinteita ja biomassaa alueella. Tutkimuksen julkaisemisen jälkeen esiintyi myös vastaväitteitä, mutta Allan Savoryn koealat osoittavat teorian oikeaksi.

Nyt myös väitetään, että ns. punaisen lihan käyttöä pitäisi rajoittaa terveysriskien takia. Lihan terveysvaikutukset riippuvat kuitenkin täysin siitä, mitä eläimet syövät tai mitä niille syötetään.

Runsas viljarehun käyttö saattaa heikentää lihan terveellisyyttä samoin kuin liiallinen viljatuotteiden syönti aiheuttaa ongelmia ihmisille. Nurmella syötetyn luomulihan rasva-arvot lähentelevät rasvaisen kalan arvoja.

Ihmisen valkuaisainetarve on hyvä tyydyttää luomulihalla ja – kalalla ja hiilihydraattitarve juureksilla, kasviksilla ja marjoilla. Pieni määrä hyvin valittuja viljalajeja riittää tyydyttämään kuidun tarpeen.

Siirtyminen elintarviketuotannossa pelkästään vihannesten ja juuresten viljelyyn on yhtä järkevää kuin keskittyminen energian tuotannossa pelkästään seinästä saatavaan töpselisähköön.

Eero Mäntylä

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Kurdiperheen tilanne on kestämätön

Mielipide: Sähköinen äänestys otettava käyttöön Suomessa

Mielipide: Keskusta huolehtii maakuntien lennoista

Mielipide: Perustuslaki ja oppivelvollisuus

Lyhyet

Lyhyet

Liikenne- puisto on tarpeen!

Hallituspuolueet lentoja vastaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.