Onko sotilasliitto Nato meille arvoyhteisö?

Ajattelin, että yksi sotilasliitto Naton perusteluna pidetty argumentti, ”meille tärkeä arvoyhteisö”, olisi jo jäänyt viime vuosikymmenelle, mutta ei. Sitä on tarjottu minullekin ymmärrykseni avartamiseksi Nato-asiassa. Muistutetaan globaaleista uhkakuvista ja kansainvälisistä rauhanvelvoitteista terrorismin vastaisessa sodassa, jossa meidänkin on oltava mukana oman turvallisuutemme varmistamiseksi.

Transatlanttisuus oli avainsana ja sen arvostelijoita pidettiin Yhdysvaltain maailmanlaajuisen politiikan vastustajina. Liittoutumattomuuden korostamista pidettiin vastaavasti suomettumisen jäänteenä, arkuutena siirtyä Venäjän varjosta läntiseen leiriin.

Nyt kun Yhdysvallat arvioi uudelleen asemaansa maailmanpolitiikassa ja luopuu globaalista terrorismin vastaisesta sodasta, on meilläkin hyvä syy tarkistaa linjaa.

Liittoutumattomuus pitäisi nähdä itsenäisen puolustuksen rinnalla mahdollisuutena vaikuttaa poliittisesti siihen keskusteluun ja toimintaan, jota kasvavasti käydään eri puolilla maailmaa vallankäytöstä, sen perusteista ja oikeellisuudesta. Arvoyhteisövaatimus ei saa aiheuttaa ongelmia Suomen tavalle hoitaa rauhanomaisesti suhteita muualle.

Nato ei tarjoa mahdollisuutta ratkaista ongelmia esimerkiksi Syyriassa, kun jäsenmaiden käsitykset puuttua sotaan ovat erilaiset. Venäjä tukee hallitusta asetoimituksin ja useat länsimaat vastaavasti kapinallisia. Olisiko Suomen, liitokunnan osana, oltava mukana sellaisissa päätöksissä ja operaatioissa, jotka lisäävät kulttuurista eriarvoisuutta ja kärjistävät kriisejä?

Yhdysvaltain toiminta maailmalla lähtee kasvavasti omista tarpeista eikä sellaisenaan ole humanitaarista ja rauhaan pyrkivää. Tuloksena on lännenvastaisuutta, josta terrori-iskut kertovat. Väite, että Natosta on tulossa kasvavasti pyyteetön rauhanturvaorganisaatio, on sekin vailla perusteita.

Itsetunto ei ole kansakuntamme vahvuuksia, mutta onneksi historia täällä pohjolassa, sivilisaatioiden ja uskontojen rajamaalla, on opettanut suomalaiset luottamaan itseensä isoissa asioissa ja jättämään muille vielä isommat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Kaukolämmön kilpailukyvystä huolehdittava

Mielipide: Liikenteeseen saatava ennakoivaa silmäpeliä

Mielipide: Tasa-arvo ei ole kehollista

Korona vallan välineenä?

Mielenterveys- palvelut nyt tiukassa

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.