Onko suuri aina kaunista?

Meille on syntynyt jostain syystä kuva, että suuri on hyvää ja kaunista. Eivätkö pieni, läheinen (ei ahdas), sievä ja hyvä kuulu lainkaan joukkoon. Kuitenkin juuri se on jotain arvokasta.

Kauppaliike oli 88 neliötä ja siinä työskentelivät kauppias ja yhdeksän myyjää.Tiivis tiimi toimi kahdeksan tuntia päivässä yhdessä. Työtä oli jokaiselle. Monta rikasta hetkeä ja rakasta asiakasta ovat vieläkin muistoissa. Silloin teimme töitä.

Suuren kasvattaminen ja haahuilu ovat lisänneet kärsimystä. Suvaitsevaisuus on hävinnyt. Tuhlaus ja itsekkyys lisääntyneet. On kyse yrityksistä, liikkeistä, kouluista jopa ihmisten kodeista. Ei osata palvella, ei rakentaa, ei organisoida. Sen sijaan osataan osataan valittaa, sorsia, syyttää ja olla negatiivisia. Sitä ovat lehdet ja muut uutisvälineet täynnä.

Miten pidämme itsemme kasassa, kun vika on aina meissä?

Kansa törsää. Kansa elää liian kauan ja tulee kuluja, kun vanhukset pitää hoitaa. Lääkäriin ei pääse, kun ei ole varaa antaa aikoja. Kun soitat ambulanssia sanotaan; että etkö itse voi viedä?

Me maksamme joka hoidosta. Mieheni sairasti viime vuoden. Laskuja olen maksanut parin tuhannen edestä. Ei yhtään kiitollista sanaa kuule. Älkää naurako tälle vuodatukselle. Enoni meni viisikymppisenä naimisiin kaksvitosen kanssa. Heille syntyi seitsemän veljestä. Asunnoksi tehtii 40 neliön tupa ja keittiö. Siellä asui onnellinen perhe. Koskaan pojat eivät ole valittaneet. He ovat rakentaneet isommat tilat ja hoitaneet äitinsä. Isä kuoli 72-vuotiaana. Pojista kaksi on naimisissa viisi on komeita poikamiehiä. Eero hoitaa meille kaupunkilaisille lämpöä ja huolehtii talvisaikaan äidistään. Lauri, Simeoni, ja Tuomas ovat metsätöissä Ruotsissa. Juhani on Turussa, Timo Joutsassa ja Aapo Toivakassa. Yhteiskunta ei ole heille maksanut avustuksia, työtäkin on tarvinnut hakea naapurimaasta.

Tätä ei voida sallia. Meitä on paljon, jotka eivät valita. Rikkaat täällä kerjää ja ruikuttaa. Ei ole työtä, ei ole tekijöitä. Molempia on. Organisaatioissa on vika.

Iltasanomat kirjoitti, että vanhukset ovat olleet ilman ruokaa viisitoista tuntia. Hoitajat olivat kertoneet. Missä toimitaan näin, sellainen toimipiste pitää laittaa käyttökieltoon.

SALME KUUSELA

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Uutissuomalaisen debatti: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle, varoittaa Risto Murto – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille

Lyhyet

Lyhyet

Seurakunnat hoitavat kyllä metsiään

Puistokadun pyörä- reitit turvallisiksi

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Pilataanko nyt Päijänteen kulttuurimaisemat?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.